Bomen moeten omver voor nieuwe rotonde

18 februari 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Voor de realisering van de rotonde op de kruising van de Stationsweg met de Rembrandtlaan moeten in het meest ongunstige geval 19 bomen wijken. Twaalf bomen moeten in de voorkeursversie van de gemeente sowieso worden gekapt, zeven staan ongunstig en worden misschien ook omgehaald. In de minimale variant, dus in de uitwerking van de rotonde waarbij zoveel mogelijk bomen worden gespaard, moeten maximaal tien bomen verdwijnen. Twee daarvan staan niet goed en moeten wellicht wijken. De beide versies van de rotonde zoals die deze zomer moet verrijzen op de kruising werden dinsdagavond gepresenteerd tijdens een informatieavond in het CJMV-gebouw.

Door Marjanne Dijkstra

Zo’n dertig belangstellenden bezochten de informatieavond over de rotonde, waarbij de aanwezigen vooral van leer trokken over de verkeersveiligheid en het welzijn van de bomen. Eerder al was een voorkeursvariant gepresenteerd, maar daar hadden burgers bij een eerdere informatieavond wat aanvullingen op. Veranderingen in het eerdere plan waren onder andere dat fietsers geen voorrang krijgen op de rotonde, dat de voetgangersoversteekplaats ter hoogte van de Scapino blijft gehandhaafd op de plek waar hij nu ligt, de klinkers bij de oprit naar de dijk worden vervangen door asfalt en dat er geen parkeergelegenheid komt op de middenberm aan de Rembrandtlaan.

Wethouder Remco van de Ven vond dat mensen de minimale variant ‘niet moeten willen’. ,,De weg wordt in die variant veel minder vloeiend en we willen een mooie Stationsweg voor Sliedrecht.”

Over de toestand van de bomen kon beleidsmedewerker plantsoenen en reiniging Jeroen Sakko niet heel positief zijn. ,,De kastanjes die langs de Stationsweg staan, zijn grotendeels geïnfecteerd met de kastanjebloedingsziekte.”

De gemeente heeft onderzoek laten doen door Van Jaarsveld/Van Scherpenzeel en de Nationale Bomenbank. Daaruit blijkt weliswaar dat de conditie van een groot deel van de bomen ‘verminderd’ is, maar als redenen voor verwijdering van de bomen worden vooral verkeerstechnische redenen opgegeven zoals ‘aansluiting op rotonde’ en ‘profielverbreding fietspad’. Sakko opteert voor andere bomen aan de Stationsweg zoals de Zilverlinde of de Hemelboom. Ook moet rekening worden gehouden met de nieuwbouw op het Bonkelaarterrein.

Met alle op- en aanmerkingen van de avond gaan de deskundigen nog een keer aan tafel. Binnen twee weken wordt een voorstel gedaan aan burgemeester en wethouders en 16 maart volgt nog een informatiebijeenkomst. 26 maart wordt tijdens een inloopavond het aangepaste ontwerp gepresenteerd, 30 maart wordt in een opiniërende raadsvergadering gesproken over de rotonde en 14 april neemt de gemeenteraad een besluit over de toekomst van de kruising aan de Stationsweg.

Als alles volgens plan verloopt, wordt de weg vanaf de kruising Stationsweg met de Rembrandtlaan tot en met de Kerkbuurt in de bouwvak voor drie weken afgesloten voor verkeer. In die periode moet de rotonde worden voltooid.

De bomenkap heeft veel stof doen opwaaien in Sliedrecht. Niet alleen om de kastanjes aan de Stationsweg wordt gerouwd. Ook de kap van de platanen in het Feitsemapark wordt door vele burgers betreurd. Een stille 'aanbidder' verklaarde de bomen op Valentijnsdag zelfs de liefde (zie foto). ,,We hopen dat mensen meer aandacht krijgen voor bomen, want ze zijn heel belangrijk voor de mens”, meent de anonieme Valentijn. Beleidsmedewerker plantsoenen en reiniging van de gemeente, Jeroen Sakko, vertelde eerder in deze krant dat de dubbele rij platanen rond de skatebaan voor een deel werd gekapt om de bomen meer ontwikkelingsmogelijkheden te geven. Hij meldde toen dat in totaal 27 bomen blijven staan, er 13 worden gekapt en 2 verplaatst. Na de golf van protest tegen de bomenkap in Het Kompas worden vier extra bomen naar een andere plek verplaatst.

advertentie
advertentie