HVC gaat stortplaats Crayestein-West afdekken

20 februari 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - HVC start begin maart met het afdekken van de stortplaats Crayestein-West. Voor de voorbereiding en directievoering heeft HVC het bedrijf Afvalzorg ingehuurd.

Het afgelopen jaar is gewerkt aan een afwerkplan om het terrein op veilige wijze af te dekken. Het afdekken van de stortplaats gebeurt volgens de Europese richtlijnen. ,,Hiermee wordt voorkomen dat de stortplaats nu en in de toekomst milieuproblemen kan veroorzaken. Het afwerkplan is conform de eisen uit de huidige vergunning gemaakt. Het plan is nu gestuurd naar de Provincie Zuid-Holland. Zodra de Provincie het plan heeft goed gekeurd, start HVC met de uitvoering", aldus een woordvoerder.

Om het plan uit te voeren heeft HVC het Noord-Hollandse bedrijf Afvalzorg N.V. ingehuurd. ,,Afvalzorg is een gerenommeerd bedrijf op het gebied van afvalverwerking. Zover mogelijk bewerken en hergebruiken bij afvalstromen. Wanneer hergebruik geen optie is, zorgt Afvalzorg voor 'het vangnet' van de afvalmarkt: het veilig en verantwoord storten van afval. Afvalzorg gaat het werk voorbereiden en doet de directievoering. Zij heeft ruime ervaring in dit soort werk", aldus de zegsman.

De afwerking van het stortterrein gebeurt in twee fasen. ,,De werkzaamheden in fase één vinden plaats onder het asbestverwijderingsregime. Het is bekend dat in het verleden asbesthoudende afvalstoffen zijn gestort. Om alle risico’s van het vrijkomen van asbest te voorkomen, moet de uitvoerende aannemer onder het asbestverwijderingsregime zijn werkzaamheden uitvoeren", vervolgt hij.

Fase één begint maart en bestaat uit het weghalen van alle begroeiing, het 'voorprofileren' van de taluds (hierbij worden de oneffenheden van de taluds verwijderd., red.) en het afdekken van het stortoppervlak met een laag bodemas van circa dertig centimeter. De werkzaamheden van fase één duren ongeveer drie maanden.

Na de zomervakantie start fase twee. In deze fase wordt het stortterrein afgewerkt met een dubbele bovenafdichting. Dit bestaat uit een laag zandbentoniet en HDPE-folie. Bentoniet is een kleimineraal, dat gemengd met water en zand zorgt voor een waterafdichtende laag. De HDPE –folie zorgt voor een dubbele zekerheid. Tot slot wordt de stortplaats afgedekt met een drainagelaag en een laag teelaarde van ongeveer één meter dikte. Het terrein is dan eind 2010 afgewerkt. HVC voert momenteel gesprekken met de Gemeente Dordrecht en het Recreatieschap de Hollandsche Biesbosch over de uiteindelijke (recreatieve) bestemming van de locatie.

HVC benut vergunning niet

De stortplaats Crayestein-West, tien hectare groot, is gelegen aan de Baanhoekweg. De stortplaats is ingeklemd tussen de Merwede en de spoorlijn. Van 1984 tot begin 2005 is het terrein gebruikt voor het storten van diverse afvalstoffen. HVC heeft het terrein anderhalf jaar geleden overgenomen, voornamelijk om een kwart ervan te gebruiken als bedrijfsterrein. Inmiddels is het bedrijfsterrein ingericht en gebruikt HVC het als werkterrein voor de nieuwbouw van de vijfde verbrandingslijn. HVC heeft besloten de resterende stortcapaciteit van de bestaande vergunning niet te benutten. De stortactiviteiten waren door de vorige eigenaar al gestopt. HVC gaat deze zeker niet hervatten. De resterende stortcapaciteit is verkocht aan Afvalzorg. Die zal dit elders, op andere stortlocaties, benutten.

advertentie
advertentie