Gitarist Martijn van Iterson in schijnwerper op Sunday Jazz

23 februari 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het concept van Sunday Jazz is inmiddels bekend: grote artiesten uit de nationale jazz-wereld treden op, begeleid door Big Band Blast!, het jazzy onderdeel van Wilhelmus’ Muziekkorpsen uit Sliedrecht. Voor de eerstvolgende editie, zondag 8 maart, is een speciale gastspeler gevonden: gitaarvirtuoos Martijn van Iterson.

Zangeres Denise Jannah, trompettist Loet van der Lee en trombonist Ilja Reijngoud leverden een gedenkwaardige bijdrage aan de eerste serie, pianist Rob van Bavel, de Amerikaanse jazz-vocaliste Deborah J. Carter en saxofonist Ferdinand Povel schitterden in de tweede serie en na zangeres Xandra Willis en de X-mas Edition (met vibrafonist Jacco Boganen en harpiste Brenda Dor-Groot) is het nu tijd voor een instrument dat nog niet centraal heeft gestaan bij Sunday Jazz: de gitaar. Niemand minder dan Martijn van Iterson, één van de beste jazz-gitaristen van Nederland, zal dit instrument tot leven brengen.

Niemand minder dan de nestor van de Nederlandse jazzgitaar Wim Overgaauw was zijn leermeester. Martijn speelt onder andere in het Ilja Reijngoud kwartet, het Ruud Jacobs kwintet en het Sjoerd Dijkhuizen kwartet en is daarnaast een veelgevraagd gastsolist. Met zijn eigen kwartet maakte hij de cd “The whole bunch”. Karel Boehlee (vaste begeleider van Toots Thielemans in Europa) speelt hierin piano, Frans van Geest (een van de oprichters van het Jazzorchestra of the Concertgebouw) op contrabas en Martijn Vink (Metropole Orkest en het Brussels Jazzorchestra) op drums. Deze cd bereikte een elfde plaats op de Amerikaanse Jazzweek Jazzchart, uniek voor een Nederlandse productie. Zijn muziek valt het beste te omschrijven als "eigentijdse jazz met een hart voor traditie". Uit handen van Pat Metheny kreeg hij in 2004 de Bird Award, de prijs verbonden aan het North Sea Jazz Festival. Pat zei daarbij: ,,This is a guitarplayer you all should listen to."

Sliedrecht kan dat zondag doen in Theater De Lockhorst om 15.00 uur. Kaarten kosten 8 euro en zijn verkrijgbaar bij Passe Electrospeciaalzaak, Burg,Winklerplein 16a (0184-420259) en aan de kassa van De Lockhorst (of via www.theaterdelockhorst.nl).

advertentie
advertentie