‘Een park is voor groen, voor rust’

26 februari 2009 om 00:00 Nieuws

Voor de reconstructie van het park moesten zes bomen worden gekapt, maar dat zijn er nu al negen, menen buurtbewoners. ,,Ze zeggen dat ze zieke bomen kappen. Aan de buitenkant zijn die bomen misschien minder mooi, maar van binnen is niets mis met die bomen. De gemeente gaat veel te rigoureus te werk. Het zicht door het park zou beter worden, daarbij zouden de bosjes laag worden gehouden. Nu worden die niet laag gehouden, maar gewoon weggehaald. Zo blijft maar weinig groen over in het park.” Ook over de staat van bruggetjes zijn buurtbewoners niet te spreken, die zouden rot en gevaarlijk zijn. In het park wordt ook niet gedraineerd stellen zij, terwijl dat wel nodig is omdat delen soms onder water liggen.

SLIEDRECHT - Het blijft de gemoederen in Sliedrecht bezig houden; het groen en de bomen. Na de bomen in het Burgemeester Feitsmapark en de bomen aan de Stationsweg, zijn nu de bomen en het groen in het Willem Dreespark aan de beurt. Enkele bewoners vinden dat in het park teveel bomen worden gekapt en het vijf meter brede pad, voor zowel fietsers als wandelaars, dat door het park komt te liggen is niet naar ieders tevredenheid. ,,Het hoort niet in een park, een park is voor groen, bomen, om te spelen, te wandelen en voor je rust”, meent een buurtbewoonster.

Ook in de nabijgelegen Weresteijn en Prickwaert zijn problemen met het groen, stellen bewoners. ,,Bomen gaan weg, er wordt te veel gesnoeid waar we niets van weten. De plantsoentjes worden gewoon leeggehaald, dat hakt er wel in. Groen is zó belangrijk voor ons allemaal en bomen zuiveren de lucht. Natuurlijk begrijpen we wel dat moet worden gesnoeid, maar waarom het dan meteen weer met de botte bijl moet? Behalve de kap van bomenis het ook vervelend is ook dat de rommel niet altijd wordt opgeruimd.”

Jeroen Sakko, beleidsmedewerker plantsoenen en reiniging, verbaast zich over het commentaar van de bewoners. ,,Het zijn ook mensen die in de werkgroep zaten die de plannen heeft gemaakt. Binnen een werkgroep hebben mensen verschillende meningen en bepaalde mensen zijn het op eigen titel niet eens met de plannen. Het fietspad wordt overigens smaller dan de eerder gestelde vijf meter, daar gaat een meter van af en zo worden meer bomen behouden. Dat negen bomen zijn gekapt, is niet waar. Op de eilandjes staan een aantal knotbomen en die zijn te ver doorgeschoten. We hebben ze nu goed geknot, dat is gewoon een beheermaatregel. Het is dus niet zo dat we die bomen illegaal hebben gekapt. We hebben zelfs minder bomen gekapt dan waarvoor we aanvraag hadden ingediend. Voor zeven bomen hebben we een kapvergunning aangevraagd en uiteindelijk worden twee gekapt voor de vervanging van een brug. We hebben wel afgelopen week twee elzen gekapt, omdat zij zijn aangetast door wilgenhoutrups. Op die manier werden de bomen een gevaar voor mensen die in het park lopen. Verder wordt het park nog gedraineerd en wordt de brug aan de westzijde vervangen.”

Donderdag 5 maart wordt vanaf 16.00 uur een inloopmiddag gehouden in de hal van het gemeentekantoor waarbij een aantal uitwerkingen van bijvoorbeeld speeltoestellen en beplanting wordt getoond.

advertentie
advertentie