Kermis terug op Winklerplein

26 februari 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Wie wil genieten van de draaimolen, botsauto’s of ander kermisvermaak kan dit jaar weer terecht op het Burgemeester Winklerplein. En dat is opmerkelijk omdat vorig jaar de kermis na lang soebatten naar het terrein van De Lockhorst werd verplaatst. ,,De kermis hoort gewoon in het centrum van het dorp”, meent Cora Galle-Prins, gemeenteraadslid van de Partij van de Arbeid in Sliedrecht. En dat vond ook de meerderheid van de Sliedrechtse gemeenteraad. Het college van burgemeester en wethouders volgde het raadsadvies. En zo keert de kermis terug in het centrum van Sliedrecht, maar is iedereen daar wel zo blij mee?

Winkeliers niet gelukkig met keus van b&w

Door Marjanne Dijkstra

Galle-Prins legt uit dat de kermis komende zomer inderdaad terugkeert op het Burgemeester Winklerplein. ,,Ik heb in een commissievergadering een pleidooi gehouden om de kermis op het Burgemeester Winklerplein te behouden. Daarvoor was een evaluatie gehouden van de kermis van vorig jaar bij De Lockhorst en het bleek dat de omzet met een behoorlijk bedrag is verminderd, met name bij de attracties voor de jongere jeugd. Dat betekent dus dat je een hele andere kermis krijgt, want de exploitanten gaan daar hun attracties op aanpassen. Je krijgt dus óf een kleine overzichtelijke kermis in het centrum waar je als ouders je kinderen makkelijk heen kunt laten gaan óf je krijgt een grotere regionale kermis voor de oudere jeugd. Wij als PvdA vinden dat je de kermis in het centrum moet behouden, mensen hebben in deze tijd meer behoefte aan geborgenheid en een overzichtelijke kermis in het centrum hoort daarbij.”

De overige gemeenteraadsleden zagen wel brood in het plan van de Partij van de Arbeid en uiteindelijk kwam het voorstel in de besluitvormende gemeenteraad. Galle-Prins: ,,Het blijft natuurlijk een beslissing van het college van burgemeester en wethouders, maar zij hebben daarin het advies van de gemeenteraad gevolgd. Tijdens de besluitvormende raadsvergadering heeft Machiel Pranger van de Albert Heijn ingesproken. ,,Ik snap dat hij het niet leuk vindt dat de kermis terugkeert op het Burgemeester Winklerplein, hij ondervindt daar parkeerhinder van. Maar die kermis staat daar al sinds jaar en dag en de winkeliers wéten dat het plein ook een evenemententerrein is. Bij die inspraak was ook een kermisexploitant, zij bleken ook tevreden. Ze hebben minder omzet gemaakt, maar meer winst gemaakt. Dat komt wellicht omdat de precariorechten goedkoper zijn op het terrein van De Lockhorst. Feit is wel dat er minder bezoekers zijn geweest vorig jaar. Misschien moet er ook eens goed nagedacht worden over wat we met het Winklerplein willen.”

Machiel Pranger, eigenaar van onder andere het Albert Heijn-filiaal aan het Burgemeester Winklerplein, spreekt namens de winkeliers op het plein die helemaal niet blij zijn met de terugkeer van de kermis voor hun deur. ,,Vanuit het nostalgische gevoel kunnen we het verhaal van mevrouw Galle-Prins heel erg goed begrijpen. Maar parkeren is de slagader van de detailhandel. Het tweede halfjaar van 2009 krijgt de detailhandel het door de recessie nogal voor de kiezen en we vinden niet dat de politiek dan de kermis in onze maag kan splitsen. Tijden zijn veranderd; de burgemeester zit ook niet meer in zijn werkkamer op het Dokter Langeveldplein. De kermis moet misschien dus ook wel verplaatsen. Het is een win-win-win situatie als de kermis naar het terrein van De Lockhorst vertrekt; de kermis komt er voor de burger, de kermisexploitanten kunnen een meerjarenplan maken - nu zijn ze weer aan het verhuizen - en de detailhandel op het Burgemeester Winklerplein kan haar bezoekers gewoon parkeerplaatsen bieden. We hebben een enorm omzetverlies in de twee weken het plein bezet is; we lijden een verlies van wel veertig procent van de weekomzet.” Pranger gaat er van uit dat het laatste woord nog niet is gesproken over de verplaatsing van de kermis. ,,Ik neem aan dat de redelijkheid gaat winnen, maar als de kermis er wel komt moeten we iets anders verzinnen. We zijn ons nu al juridisch aan het beraden.”

Volgens verantwoordelijk wethouder Remco van der Ven is het simpel: ,,Op verzoek van de gemeenteraad hebben we de vergunning verleend gekregen om de kermis terug te plaatsen naar het Burgemeester Winklerplein. Diverse leden van de raad vonden, gedreven door gevoelens van nostalgie ten opzichte van de kermis in het centrum van het dorp, dat de kermis weer terug moest keren in het centrum. Voor dat plan was een overduidelijke meerderheid in de raad, dus heeft het college niets anders gedaan dan het volgen van de mening van de meerderheid van de raad. Het college zelf heeft wel voorgesteld om de kermis terug te laten keren op het terrein van de Lockhorst, maar daar was niet veel animo voor. We hebben dus het advies van de raad gevolgd.”

advertentie
advertentie