‘Roparun slopend én schitterend’

5 maart 2009 om 00:00 Nieuws

In de begindagen van de Roparun werd in het Pinksterweekeinde gelopen van Rotterdam naar Parijs, maar sinds een aantal jaar wordt gestart in de Franse hoofdstad. Na 530 kilometer komen de lopers aan in de Maasstad. En ook dat heeft wel wat, vinden de mannen: ,,Het is geweldig om op de Coolsingel in Rotterdam aan te komen na ruim 500 kilometer lopen. Heerlijk om echt thuis te komen met je familie die op je wacht.”

Stout ABC-runners hebben virus te pakken H’VELD-G’DAM / SLIEDRECHT - ,,Als je eenmaal door het Roparun-virus bent gegrepen, laat het je niet meer los.” Aan het woord zijn Cees Bakker en Arjan Holster, twee mannen die al enkele jaren deel uit maken van het Sliedrechts/Hardinxveldse Stout ABCrunners-team dat meeloopt aan de estafetteloop die elk jaar wordt gehouden tussen Rotterdam en Parijs. Vorig jaar haalde Stichting Roparun in het Pinksterweekeinde 4,3 miljoen euro op dat ten goede kwam aan kanker gerelateerde organisaties.

Door Marjanne Dijkstra

Dit jaar doen 275 teams mee aan de Roparun, elk team bestaat uit zo’n 25 man. In totaal zijn in het Pinksterweekeinde dus 7000 man op de been voor de run. Holster en Bakker leggen uit hoe hun team in elkaar zit: ,,Ons team bestaat uit acht lopers, vier fietsers, drie mensen voor de catering, twee fysiotherapeuten, twee chauffeurs en bijrijders voor de busjes en een chauffeur voor de vrachtwagen. Op die vrachtwagen gaan een keukencontainer en een slaapcontainer mee. Bij elke loper moeten namelijk twee fietsers mee, één tien meter voor de loper en een er achter. Dat is puur voor de veiligheid van de lopers, want er wordt ook in het donker gelopen.” De ploeg vertrekt zaterdagmiddag rond half zes. Holster: ,,Dat hangt ook af van je verwachte opgegeven snelheid, die ligt bij ons rond de elf kilometer per uur. Maandagmiddag zijn we dan in Rotterdam.”

Deelnemen aan de Roparun is niet alleen een hele mooie sportieve prestatie, maar de organisatie van de Roparun wil zoveel mogelijk geld voor het goede doel inzamelen. Bakker: ,,Het geld dat wordt opgehaald gaat naar verschillende aan kanker gerelateerde organisaties. Er zijn ruim vijftien goede doelen door de stichting uitgekozen, waaronder een bedrijf dat hoofdhuidkoelers maakt. Die bevriezen je haar, waardoor haaruitval door chemokuren wordt tegengegaan.” Om geld in de zamelen krijgt elk team van de organisatie duizend loten om te verkopen. Per team levert dat al 2500 euro op, maar de teams betalen ook al 2500 euro inschrijfgeld om mee te mogen lopen. Het Stout ABCRunners-team heeft ook nog een aantal sponsoren gezocht. Het team wordt onder andere gesponsord door bouwonderneming Stout, Van Vulpen, Imtech en nog een kleine vijftig sponsoren. Om nog meer geld bij elkaar te krijgen dan de vorige keer (toen haalde het team 46.000 euro op) houdt het team in maart een spinningmarathon en houden basisscholen in Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam een sponsorloop.

,,Het Pinksterweekeinde is slopend, maar dat is juist ook schitterend. Als het Ropa-virus je heeft gegrepen, laat het je niet meer los”, besluiten de leden van het team.

advertentie
advertentie