Bram zwemt af zonder jeuk

5 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Glunderend van trots staat Bram tussen de dertig andere gediplomeerde zwemmers. Het moet voelen als een dubbele overwinning op het water. Een beetje verlegen neemt hij zijn zwembewijs van Stanley Hennep, locatiemanager van het bronbad, aan. En omdat het zwembad het toch wel een eer vindt dat Bram in hún bad wel kon zwemmen, krijgt hij twaalf keer zwemmen in de Lockhorst, cadeau. ,,We vonden het zo bijzonder dat de ouders van Bram er zoveel voor over hebben gehad om hun kind te laten slagen, dat we hier wat aan moesten doen’’, aldus Hennep.

8000 kilometer heen en weer voor diploma SLIEDRECHT - Meer dan 8000 kilometer moesten de ouders van Bram van Gils (7) uit Zuilichem verrijden om hun kind het zwemdiploma B te laten halen. (Ter vergelijking: dit zijn ongeveer zestien autoritten van Amsterdam naar Parijs.) De reden daarvan is dat Bram een eczeemhuidaandoening heeft waardoor hij allergisch is voor chloorwater in de normale zwembaden. Geen wonder dat de vreugde groot was dat Bram afgelopen zaterdag kon afzwemmen in bronbad de Lockhorst in Sliedrecht. Geen enkele jeukplekje hield hij van het Sliedrechtse water over. Wel een gratis ‘twaalfbadenkaart’ en natuurlijk zijn verdiende diploma.

Door Peter Stam

Al vanaf de geboorte van Bram tobben de ouders John en Erna met de huid van hun kind. Erna vertelt: ,,Bram’s huid is heel gevoelig voor chloor. Maar hij houdt ook erg van zwemmen. Bij het dichtst bijzijnde zwembad in Zaltbommel kreeg hij altijd veel jeukende uitslag op zijn huid. Ook onder normale omstandigheden had hij veel last. Nachtenlang hebben we wakker gelegen en we hebben bijna alle mogelijke oplossingen al geprobeerd. Twee keer zijn we al naar Slowakije voor een kuur geweest. Dit hielp wel iets, maar Bram is nog steeds gevoelig voor chloor. We zijn vervolgens op internet gaan zoeken hoe andere zwemliefhebbers dit aanpakken en zo kwamen we bij de Lockhorst uit.”

Dat Bram bij andere zwembaden jeuk krijgt en bij het Sliedrechtse bronbad niet komt doordat zij zelf het water opboren uit de grond. Hierdoor zitten er meer bromiden in het bad, met als gevolg dat er veel minder chloor in hoeft om het water schoon te houden. Op internet staat het bad bekend als chloorarm. Voor mensen met huidaandoeningen en astma dus een ideale oplossing om toch nog te kunnen zwemmen.

Omdat Zuilichem en Sliedrecht niet bepaald buurdorpen van elkaar zijn, moesten de ouders van Bram iedere week anderhalf uur reizen om hun kind een uurtje te laten zwemmen. John: ,,Soms moesten we al om zeven uur ‘s ochtends hier zijn. Dat was geen pretje. Voor Bram’s A en B diploma hebben we in het totaal ongeveer 8000 kilometer verreden. Dat hadden we er wel voor over. Het is zeker in Nederland heel belangrijk dat je goed kunt zwemmen.”

En of Bram ook voor zijn C gaat? ,,Nou, dat doen we maar niet, want eerlijk gezegd ben ik het vele reizen nu echt zat”, zegt Erna. Wel moeten de zwemfanaten uit Gelderland nog twaalf keer heen en weer rijden om de gratis twaalfbadenkaart te kunnen benutten.

advertentie
advertentie