Sliedrechts Blues rockt in De Lockhorst

12 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Maar met die toezegging alleen is Van Zeijst er nog niet, hij moest het ook waarmaken. ,,We werden daarbij geholpen met een budget van theatergroep De Lockhorst, die geld krijgt om evenementen van Sliedrechtse kunstenaars en muzikanten in De Lockhorst te plannen”, legt van Zeijst uit.

Muziek voor en door Sliedrechters SLIEDRECHT - Hij sluit zijn ogen en speelt een klein riedeltje op een denkbeeldige gitaar. Henk van Zeijst, organisator van het festival Sliedrechts Blues dat zaterdag in theater De Lockhorst plaatsvindt, is een muziekliefhebber in hart en nieren. ,,Weet je, het is allemaal teveel van hetzelfde tegenwoordig, van die X Factor-artiesten die iemand nadoen. Ik stond op het Baggerfestival en ik vond dat we in Sliedrecht veel betere festivals kunnen organiseren. Dat zei ik tegen Kees de Zanger van theatergroep De Lockhorst en hij vond dat ik dat dan maar moest doen.”

Door Marjanne Dijkstra

Zo’n vijf jaar later wordt dit weekeinde alweer de derde editie van Sliedrechts Blues gevierd, maar de opzet is wel wat kleiner dan voorheen. Van Zeijst: ,,Eerder werkten we met twee grote bands samen, Crescendo en Big Band Blast, maar de kosten voor het op één podium hebben van een rockband én een orkest, rezen de pan uit. Dat is teveel en te groot voor op een podium. Uit zowel Crescendo als Big Band Blast doen wel verschillende mensen mee.”

Sliedrechts Blues is een festival voor Sliedrechters door Sliedrechters, zo meent Van Zeijst. ,,Mensen die elkaar niet kennen, kunnen tijdens het festival met elkaar kennis maken. Dat geldt niet alleen voor bezoekers, maar zeker ook voor muzikanten. Ze krijgen zo de kans om met veel verschillende mensen te spelen. Zelf heb ik dat als drummer jaren gedaan. Ik kom uit Groningen en daar waren in de jaren zeventig acht tenten per avond verplicht om live-muziek te bieden. Zo speelde ik elke avond met een bandje met allemaal andere mensen die van de muziek leefden. In die tijd speelde ik met mijn eigen band Boozy, maar ook met Herman Brood en Jan Rot.”

Het probleem van Van Zeijst met de hedendaagse muziek is dat het niet meer om de muziek gaat. ,,Het gaat teveel om uiterlijk, terwijl mooie mensen niet per definitie mooie muziek maken. Kijk naar de zanger van Keane; geen mooie jongen, prima muziek. Of naar André Hazes, wat je verder ook van hem vindt. Wij willen met Sliedrechts Blues het niveau van andersmans liedjes naspelen zonder gevoel, doorbreken . We hebben dan wel geen eigen repertoire, maar gaan er helemaal voor.”

Zaterdagavond geven zes bands met in totaal hoofdzakelijk 31 Sliedrechtse muzikanten, zoals Wim Lavooy, Toni de Bruin, Jacco Bogane, Arie van Es, Joël van Heteren, Nico Kraaienveld, Theo van de Hoek en Dennis Marcelis, acte de présence op het festival met country-, blues- en rockmuziek. Van Zeijst: ,,Alleen maar blues komt mensen na een paar nummer de strot uit. We spelen geen eigen muziek, maar covers en brengen die vol overgave, zoals de grote jongens dat ook doen. We spelen bijvoorbeeld nummers van Bob Dylan, Tom Jones en James Morrisson. De leeftijden van de muzikanten lopen heel erg uiteen, ze zijn tussen de dertig en zestig jaar. Maar we hebben ook een jongen die nog geen vijftien jaar oud is.”

Het programma voor de avond is als volgt: eerst spelen de bands Unzip the Catfish en Joël van Heteren en Remco Vervoorts en daarna betreden de blazers van Scream Machine het podium. Na de pauze volgt een countryrock-act, Susanne Jansen en Jacco Bogane, Artist Anonymous en de Back in Town Blues Band sluit de avond af. Wanneer is het feestje nu geslaagd voor Van Zeijst? ,,Als het muzikaal allemaal klopt en iedereen lekker met elkaar heeft gespeeld. En natuurlijk als er veel bezoekers komen die een fijne avond hebben gehad. Muzikaal gezien kan het niets anders worden dan een grote happening en ik hoop dat het lekker druk wordt op het feestje.”

Sliedrechts Blues begint zaterdagavond om 20.15 uur in theater De Lockhorst aan de Sportlaan 1 in Sliedrecht. Entree 8 euro inclusief koffie vooraf en drankje in de pauze. Kaarten: aan de kassa, bij Passe Electrospeciaalzaak op het Burgemeester Winklerplein, De Vries & Zn. op de Kerkbuurt., Joh. de Heer Muziek, Leeghwaterstraat (Nijverwaard). Reserveren: 0184-499305, www. theaterdelockhorst.nl.

advertentie
advertentie