Nationale collecteweek ZOA-Vluchtelingenzorg

13 maart 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Zo'n 22.000 vrijwilligers trekken, in de week van 22 maart tot en met 28 maart, door het hele land van deur tot deur om te collecteren voor het werk van ZOA onder vluchtelingen in Afrika en Azië. Het thema van de collecteweek is 'recht geven aan de vluchteling'. In deze woordspeling komen de twee aspecten terug die ZOA in haar hulpverlening aan vluchtelingen belangrijk vindt. Het woord 'echt' staat voor betrokkenheid en borduurt voort op de eerdere campagne 'Wij blijven'. Het woord 'recht' staat voor directe opvolging van Gods oproep om recht te doen.

In Afrika is ZOA-Vluchtelingenzorg onder meer werkzaam in Ethiopië. Daar wil zij vluchtelingen een betere toekomst bieden, zoals Fatuma Ahmed Abulahi (32). ,,Ik woon zeven jaar in kamp Hartisheik, met mijn vijf kinderen tussen de twaalf en vijf jaar. Als kind al vluchtte ik voor het Derg-regime vanuit Ethiopië naar Somalië. In 1997 keerden we terug naar ons eigen gebied. In 2001 zijn we opnieuw gevlucht en in Hartisheik terecht gekomen. Het leven hier is zwaar. De buikjes van mijn kinderen voelen keihard, en ze hebben vaak diarree."

De Water Service Unit (WSU) maakt daarin een groot verschil. ,,Eerst haalden we ons water vanuit een waterreservoir waar ook dieren dronken. Met hun ontlasting en urine vervuilen ze het water. Nu, door het water van de WSU, krijgen mijn kinderen schoon water, een belangrijke voorwaarde voor hun gezondheid en groei. Ik ben gevraagd om lid te worden van het comité dat de WSU beheert. Ik doe dat graag, omdat ik het ontzettend belangrijk vind dat onze kinderen schoon water kunnen drinken."

ZOA-Vluchtelingenzorg helpt mensen zoals Fatuma in Ethiopië onder meer met activiteiten op het gebied van landbouw, water en hygiëne, beroepentraining en inkomensverwerving. ZOA wil trouw blijven aan vluchtelingen en blijft totdat de mensen weer in staat zijn om zelfstandig hun leven op te pakken. Om dit werk goed uit te voeren hoopt ZOA op veel steun tijdens de nationale collecteweek.

ZOA-Vluchtelingenzorg is een christelijke hulpverleningsorganisatie voor internationale vluchtelingenhulp. De organisatie voert programma's uit in Afrika en Azië. Voor meer informatie: www.zoa.nl.

advertentie
advertentie