CDA wil bereikbare woningen voor jongeren in Wijngaarden

16 maart 2009 om 00:00 Nieuws

WIJNGAARDEN - Nu de provincie akkoord is met contouraanpassing kan in Wijngaarden weer worden gebouwd. De Graafstroomse CDA-fractie wil dat de nieuwe woningen straks ook echt bereikbaar zijn voor zo veel mogelijk jongeren die in Wijngaarden willen blijven wonen. Om dat te kunnen realiseren heeft het CDA een initiatiefvoorstel ingediend om in Wijngaarden een pilot te starten met collectief particulier opdrachtgeverschap.

,,Door het akkoord van de provincie is een grote stap gezet, maar het vraagstuk van de starters in Wijngaarden is daarmee nog niet opgelost", aldus CDA-raadslid en initiatiefnemer Mark den Boer. ,,In de regio is afgesproken dat minimaal veertig procent van de nieuw te bouwen woningen binnen de sociale sector moet vallen, maar dat wil nog niet zeggen dat de woningen daarmee betaalbaar zijn voor de gemiddelde jongere."

Vanwege het gebrek aan starterswoningen zijn er de laatste jaren al verschillende jongeren noodgedwongen uit Wijngaarden vertrokken naar omliggende gemeenten. En juist voor Wijngaarden is het wegtrekken van de jongeren zeker niet gewenst. Het risico bestaat dat straks een hele generatie wegtrekt waardoor het dorp vergrijst. En juist de jongeren zijn nodig om de leefbaarheid in het dorp op peil te houden. Mark den Boer: ,,Voor Wijngaarden is het daarom van groot belang dat de woningen die gebouwd zullen gaan worden ook echt bereikbaar zijn voor zo veel mogelijk jongeren die in Wijngaarden willen blijven wonen."

Er zijn in de loop der tijd veel nieuwe instrumenten ontwikkeld om de woningmarkt voor starters toegankelijker te maken, zoals de starterslening die ook in Graafstroom is ingevoerd. Een instrument dat al enige tijd bestaat, maar eigenlijk nu pas echt bekendheid begint te krijgen, is het collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). CPO is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners zelf de rol van ontwikkelaar op zich nemen. Doordat de projectontwikkelaar er tussenuit valt kunnen woningen tot wel veertig procent goedkoper worden.

Mark den Boer: ,,Het CDA ziet CPO als een goed instrument om woningen voor zoveel mogelijk jongeren bereikbaar te maken. Daarnaast biedt CPO ook de jongeren die al uit Wijngaarden zijn vertrokken en weer willen terugkeren een mogelijkheid. Als zij zich aanmelden als lid van de op te richten kopersvereniging, kunnen ook zij meedingen naar een woning."

In het initiatiefvoorstel vraagt het CDA het college om in Wijngaarden een pilot te starten met CPO. ,,Stichting Dorp Wijngaarden en de jongeren zelf staan achter dit initiatief. Dat is ook belangrijk, zij zullen straks zelf als ontwikkelaar aan de slag moeten", aldus de jonge CDA’er. Als de pilot een succes blijkt te zijn moet CPO volgens het CDA in het volkshuisvestingbeleid worden opgenomen zodat de mogelijkheden op de woningmarkt voor starters uit de andere dorpen ook worden vergroot.

Het initiatiefvoorstel wordt behandeld in de raadsvergadering van maandag 30 maart en is te downloaden op www.cdagraafstroom.nl.

advertentie
advertentie