Adopteer je eigen afvalbak

19 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Opruimen van de rommel is een prima taak voor de jongeren van de Bleyburghschool, zo meent leerkracht Monique van Loon. ,,De groep die ik begeleid is een laagfunctionerende groep jongeren tussen de 17 en 20 jaar. Ze moeten het liefst zo concreet mogelijk bezig zijn. We schilderen en mozaïken vaak en doen al het praktijkwerk in de school. Ze voelen zich door dit werk waardevol en vinden het fijn om buiten te zijn. We doen al jaren mee aan Sliedrecht Schoon. Het zou mooi zijn als de gemeente er in kon voorzien dat we dit als school het hele jaar door kunnen doen.”

Gemeente werkt aan bewustwording SLIEDRECHT - Blikje na blikje haalt Ricardo (17) met een knijptang uit de bosjes. Telkens laat hij triomfantelijk het blikje zien voor het ding verdwijnt in de vuilniszak in zijn andere hand. ,,We ruimen rotzooi, papier en blikjes, van andere mensen op. Het hoort niet dat ze hun rommel op straat gooien. Dat vind ik niet fijn. Ze moeten het in de prullenbak gooien en niet ernaast.Thuis ruim ik ook netjes op.” Ricardo struint samen met zijn klasgenoten Justin, Kamal, Annabel en Gulhani en hun leerkrachten Monique van Loon en Diana Borsje in het park langs de Bleyburghschool. Ze ruimen het park op in het kader van de actie Sliedrecht Schoon, die komende zaterdag uitmondt in de Landelijke Opschoondag.

Door Marjanne Dijkstra

Door heel Sliedrecht verspreid gingen deze en vorige week zo’n 430 leerlingen van verschillende scholen de straat op in het kader van Sliedrecht Schoon. De jongeren gingen voor deze actie hun directe omgeving in om zwerfafval op te ruimen. Komende zaterdag wordt dat breder getrokken en staan door heel Sliedrecht heen zes standjes waar mensen de handen uit de mouwen kunnen steken tijdens de Landelijke Opschoondag. Jeroen Sakko, medewerker Plantsoenen en Reiniging van de gemeente Sliedrecht, legt uit: ,,Tussen elf en twee uur kunnen mensen bij een van die zes standjes een afvalprikker en een vuilniszak meepakken om een half uurtje te prikken. Daarnaast kunnen mensen zich aanmelden als ZAP’er (Zwerf Afval Pakker), dan krijgen ze een prikker, handschoenen en wat vuilniszakken en kunnen ze het hele jaar door hun omgeving schoon houden. Ook is het mogelijk een afvalbak te adopteren, mensen moeten die adoptieafvalbak dan zelf legen in hun eigen kliko.”

De stands bevinden zich bij de hondenuitrengebieden aan het Valkhof, Middenweer, Feitsmapark, Goeman Borgesiusweg, Boog/Rivierdijk en bij de Tolsteeg. Sakko: ,,Onder het motto 3x P, poten strekken, picknicken en poepen, zijn ook diverse clubs bij de stands aanwezig zoals een kynologenclub en de dierenbescherming. Bij de stands kunnen de nagels van de honden worden geknipt of is er bijvoorbeeld een hazenbaan aanwezig. De hondenwandeling eindigt om drie uur in het Feitsmapark. Mensen kunnen met de wandeling stempels verzamelen, per stempel gaat vijftig cent naar de Dierenambulance Sliedrecht. Ook kunnen ze cadeautjes verdienen voor de hond. Met deze actie willen we nogmaals het nieuwe hondenbeleid dat vorig jaar van start ging onder de aandacht brengen.”

advertentie
advertentie