Onfrisse procedures (Ingezonden)

19 maart 2009 om 00:00 Nieuws

In Sliedrecht schuwen B en W geen middel om iets door te drijven. In de Prickwaert ontstond commotie, een ondernemer wilde er uitbreiden met zijn kinderdagverblijf “Eigenwijs”. Daarvoor moesten meerdere regels worden genegeerd.

Een van die regels betrof de verkoop van een stuk plantsoen, de commissie ruimte en groen moest in een vergadering op 26 februari 2007 beslissen over het negeren van hun eigen regels voor de verkoop, ook de toegestane bouwhoogte moet worden overschreden, maar daar tillen onze bestuurders ook niet zwaar aan.

Er was geen meerderheid voor te vinden, onder anderen Mevrouw Dekker de graaf (CDA) vond de geloofwaardigheid van bestuurders en correcte naleving van regels belangrijk, en stemde tegen, jammer voor de voorstanders, maar dan hoort het niet door te gaan in een fatsoenlijke democratie!

B en W Sliedrecht zeiden echter “We vergaderen gewoon overnieuw”. Dat gebeurde en wat bleek? Bij de commissieleden is toen ook Den Besten aangetreden, waarnemend voorzitter van het CDA en geen lid van de commissie. Hij had geen recht van spreken, maar hij stemde voor, en mevrouw Dekker de Graaf werd de mond gesnoerd. Dat iemand als den Besten zich leent voor dit soort stemmenmanipulatie, dat geeft wel aan dat praten over normen en waarden holle woorden zijn.

Tevens blijkt dat in de hele B en W iedereen deze manier van stemmen forceren heel normaal vindt. Geen enkel protest klonk tegen deze gang van zaken. VVD-, CDA-, en zelfs CU-mensen schijnt dit soort volksverlakkerij normaal te vinden, geen bestuurlijk fatsoen. In de notulen ziet u dit niet, ook daarmee rotzooit men maar wat. Maar op de publieke tribune waren velen getuige van deze onfrisse stemmingsmanipulatie.

Vrijwel de gehele commissie was wel van mening dat de PvdA-wethouder niet netjes met belanghebbenden was omgegaan en hen niet had geïnformeerd over zijn plannen. Hij betoogde dat hij serieus had geprobeerd omwonenden te informeren, maar het was helaas niet gelukt. Dieptriest, wanneer iemand in de functie van PvdA-wethouder een briefje moet schrijven en het lukt hem niet.

De commissie eiste opnieuw en beter overleg met de belanghebbenden. De PvdA-wethouder Lavooi kon daar niet goed onderuit, maar de PvdA-voorzitter Van Gameren zei tot tweemaal toe: ,,OK, maar dat mag geen vertraging opleveren”. Hij wist blijkbaar al vooruit dat dit overleg en wassen neus zou zijn en dat het plan zou worden doorgedrukt. Bekijkt u dan eens hun PvdA verkiezingsleuzen, dan is meteen duidelijk wat die waard zijn!

De bebouwbare oppervlakte moet ook worden overschreden, daarom telt de PvdA-wethouder gewoon de oppervlakte van de buren maar mee, dan past het wel. Die kan dan dus nooit meer uitbreiden, of weten onze bestuurders al bij voorbaat dat zij met zijn eventuele aanvraag ook weer geen waarde aan regels hechten?

Inmiddels is er wetgeving voor wat betreft de afstand tussen scholen, kinderspeelplaatsen en snelwegen. U raadt het al, helemaal niet belangrijk, geen vuiltje aan de lucht in Sliedrecht.

Ton van der Vliet

Prickwaert, Sliedrecht

Wethouder Johan Lavooi reageerde namens het college desgevraagd op de brief van de heer Van der Vliet:

De heer Van der Vliet komt in zijn brief terug op een kwestie die in de gemeenteraad heeft gespeeld in 2007. Voor het verlenen van een bouwvergunning voor de noodzakelijke uitbreiding van het kinderdagverblijf Eigenwijs was het nodig aan de voorzijde 77 m2 gemeentegroen te verkopen en aan de achterzijde 72 m2 te verhuren. Na afweging van belangen heeft de raad daarmee in meerderheid ( 16 tegen 2 stemmen ) ingestemd in de vergadering van 9 juli 2007.

In vervolg daarop is door ons op 27 januari 2009 besloten een bouwvergunning te verlenen. De betrokken bewoners zijn hierover ook schriftelijk geïnformeerd. Door belanghebbenden kan tegen deze besluiten op een normale wijze bezwaar worden aangetekend. Het plan ligt ter inzage tot 27 maart 2009.

Wij proberen als bestuur met respect voor iedereen in goede harmonie oplossingsrichtingen te zoeken, die het liefst ook door iedereen gedragen worden. Dat lukt blijkbaar niet altijd en dat is op zichzelf jammer.

advertentie
advertentie