Wethouder maakt statement

19 maart 2009 om 00:00 Nieuws

,,Ik ben heel blij dat mijn dochter heeft besloten zich te laten inenten”, sprak Van der Vlist. ,,Nederland is een bijzonder land met een fantastische volksgezondheid. Deze landelijke vaccinatiecampagne kost het rijk tientallen miljoenen euro’s. Toch heeft het nooit tot politieke discussies geleid omdat iedereen het belang onderkent. Vroeger mocht je het woord kanker niet in de mond nemen. Het was dé gevreesde ziekte. Jullie hebben veel minder kans om het te krijgen”, richtte hij zich tot meiden die in 1996 zijn geboren en als eerste een prik kwamen halen. Sommigen met angstige gezichten, zich vastklampend aan hun moeder. Het blijkt echter maar een prikje. ,,Je kunt even een pijnlijke arm hebben, maar dat is normaal bij een vaccinatie”, aldus GGD-voorlichtster Nance de Graaf. ,,Van de tienduizenden meiden die worden ingeënt worden er misschien een paar grieperig. Dat het gevaarlijk zou zijn is niet waar. In landen om ons heen wordt dit vaccin al veel langer gebruikt. Er is nog nooit iets ernstigs gebeurd. Bovendien is het zeer uitvoerig onderzocht.” Een vrouw is samen met haar tienerdochter met een gerust hart naar de sporthal gekomen. ,,Ik neem aan dat dit vaccin niet voor niets is uitgevonden. We leven niet in een ontwikkelingsland.”

‘Jullie meiden hebben veel minder kans’ SLIEDRECHT - Wethouder Cees van der Vlist van de gemeente Liesveld heeft dinsdag in Groot-Ammers het startsein gegeven voor de inhaal-vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker. De komende twee weken worden in alle gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid meiden van dertien tot en met zestien jaar ingeënt met een nieuw vaccin. Over de inenting is veel ophef ontstaan op internet en in de media. De wethouder wilde met zijn aanwezigheid een statement maken.

Door Erik de Bruin

Een andere moeder zegt juist erg blij te zijn: ,,De kans op baarmoederhalskanker wordt aanzienlijk verkleind. Dat is toch alleen maar mooi!? We hebben onze twee dochters een paar jaar geleden ook laten inenten tegen nekkramp. Jammer genoeg moest je er toen nog voor betalen en werd het later gratis. Niet dat het voor ons veel uitmaakt want hun gezondheid is het belangrijkst.”

Alle meiden van dertien tot en met zestien jaar hebben via de GGD een oproep gekregen om zich gratis te laten vaccineren. Het gaat om een inhaalcampagne. Als in september de reguliere vaccinatie van start gaat worden jaarlijks alleen meiden opgeroepen die twaalf jaar zijn. De kick-off van de inhaalcampagne wordt gegeven in Groot-Ammers. Na de eerste groep meiden zit de GGD boven het streefgetal van 75 procent. Omdat allerlei onrust veroorzakende verhalen (door de GGD bestempeld als spookverhalen) de kop hebben opgestoken is vanuit het Rijksvaccinatieprogramma de website prikenbescherm.nl ontwikkeld. Vooral bedoeld om meiden het verschil te laten zien tussen fabels en feiten over wat in de volksmond maagdenprik is gaan heten. Het vaccin werkt alleen als de vrouw nog niet is besmet met het HPV-virus, dat enkel wordt overgedragen bij seksueel contact.

De Graaf (GGD): ,,Sommige ouders vinden het nu nog niet nodig. Ik denk dat het een beetje naïef is. Bovendien is het gratis. Het is een dure vaccinatie. Als je je later laat inenten kost het driehonderd euro.”

In Sliedrecht worden vandaag, donderdag 19 maart, en op donderdag 16 april de meiden gevaccineerd in Sporthal De Stoep.

advertentie
advertentie