Afscheid en nostalgie op jubileum Baggerkoor

23 maart 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – De dertiende jaarvergadering van het twaalf en een half jarig Smartlappenkoor Bagger stond in het teken van afscheid nemen. Eén van de oprichters Marja Gort en lid sinds het prille begin Jan Veth traden af als bestuursleden. Tevens werd afscheid genomen van twee koorleden van het eerste uur: Sien van Sinttruye en Wim van de Graaf. Daarna mocht het koor nostalgisch wegdromen bij de film ‘1996-2009 Twaalf en een half jaar Bagger’.

Door Margreet Strijker

Een reisje van toenmalige culturele raad Sliedrecht ‘ontaardde’ op 1 oktober 1996 in de officiële oprichting van Smartlappenkoor Bagger. Wat begon als grap is momenteel een koor dat bestaat uit 129 vocalisten en 12 muzikanten. Na Tilla van der Velde en Lona Spinhoven is Leo Prinz nu de Baggerdirigent. Secretaris Anke bedankte in de afscheidsspeech bestuursleden Jan en Marja uitvoerig. Marja werd neergezet als 'geweten van de koers van het koor' en Jan werd geroemd om zijn indrukwekkend stemgeluid dat steeds 'op het juiste moment, de juiste toon wist te treffen'. Dat er wat zingen betreft blijkbaar één en ander af te dingen viel op die toon, was te horen tijdens de vertolking van de afscheidssmartlap: “Waarom noemen wij je naam nog; Nu je ons verlaat; En ook nog in je kielzog; Die trouwe Marja met je gaat; Waarom verpestten wij onze oren; Met jouw harde stem; Het was toch nooit om aan te horen; En j’ook de tekst vergeten ben.”

Jan gebruikte nog één keer zijn beruchte stem om de mededeling te doen, dat iedereen na afloop van de avond de Bagger-dvd mee naar huis krijgt als jubileumcadeautje. Voor aanvang van de film, gemaakt door trouwe Baggerfan Bert Gort, namen de aftredende bestuursleden de Baggermap, -sjaal en -bretels van trouwe leden Sien van Sinttruye en Wim van de Graaf in ontvangst. Sien schreef in haar opzeggingsbrief: “Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Wim hoopt op 13 april 90 jaar te worden en ik ben sinds Valentijnsdag 85. Het is mooi geweest. Geliefd koor, het was elke veertien dagen weer een feest om bij jullie te zijn. We danken iedereen voor de fijne vriendschap.’t Was een heerlijke tijd.”

Smartlappenkoor Bagger treedt vrijdagavond 27 maart op in verpleeghuis Waerthove en laat ook tijdens Bolderbraderie op 9 mei weer van zich horen. Zie ook www.baggerkoor.nl.

Op de foto vlnr: Marja Gort, Sien van Sinttrye, Wim van de Graaf en Jan Veth tijdens het inleveren van de Baggermap, -sjaal en -bretels.

advertentie
advertentie