‘Comazuipen komt helaas overal voor’

2 april 2009 om 00:00 Nieuws

,,Alle gemeenten erkennen het probleem’’, aldus Van der Borg, die als bestuurlijk voortrekker de plannen ondersteunt en het startsein mocht geven van het project voor de regio Zuid-Holland Zuid. ,,We gaan vandaag met elkaar aan de slag en werkelijk activiteiten oppakken. Daarbij kiezen we voor een integrale aanpak omdat overmatig alcoholgebruik onder jongeren zowel gevolgen heeft voor de openbare orde als voor de volksgezondheid. Professor Van der Lee liet ons bij een eerdere bijeenkomst een plaatje zien van wat hij ‘gemarineerde hersenen’ noemde. Dat beeld is bij mij altijd blijven hangen. Comazuipen komt overal voor. Ik heb daar een verontrustend verhaal over gehoord en ik moet zeggen dat me dat wel heeft getriggerd deze voortrekkersrol te vervullen. Dit is een regionaal probleem waar we met elkaar de schouders onder moeten zetten.’’

REGIO - Voormalig minister Hans Hoogervorst sprak in 2006 uit dat de Nederlandse jeugd de grootste zuipschuit van Europa is. Uit recent onderzoek is gebleken dat ons land nog altijd een discutabele positie inneemt. ,,We staan tweede als het gaat om de frequentie van alcoholgebruik onder jongeren. Maar achttien procent denkt dat alcohol schadelijk is terwijl het Europees gemiddelde 32 procent is”, aldus Rob Bovens van het Trimbos Instituut. Hij gaf maandagmiddag een presentatie op het Leerpark in Dordrecht waar burgemeester Dirk van der Borg van de gemeente Graafstroom de aftrap verrichtte van het project Verzuip jij je toekomst niet?!

Door Erik de Bruin

Vanwege de integrale aanpak schoven ook Koos Spanbroek, directeur van de GGD Zuid-Holland Zuid, en Marja Horstman, hoofdofficier van het pakket Dordrecht, aan tijdens de aansluitende persbijeenkomst. De twee belangrijkste doelstellingen zijn het tegengaan van alcoholgebruik door jongeren onder zestien jaar en het tegengaan van excessief alcoholgebruik door jongeren als ze uitgaan. Middelen om dit stand te brengen zijn het oprichten van jongeren- en ouderpanels, een inventarisatie van hokken, keten en portieken (‘waar vindt het indrinken plaats?’), het opzetten van een communicatiecampagne en handhavingacties. Van der Borg: ,,Veel gemeenten hebben hun APV gewijzigd waardoor het in bepaalde gebieden verboden is alcohol op straat te hebben. De verscherpte regelgeving moeten we handen en voeten geven door handhaving.’’ Mystery shopping werd ook als middel genoemd. Afgekeken van een proef in Enschede waar jongeren deden alsof ze te veel hadden gedronken en bij het bestellen van nog een paar drankjes gewoon werden geholpen. Alle ideeën worden in werkgroepen uitgefilterd waarna concrete maatregelen genomen kunnen worden. Wie deel wil uitmaken van een jongeren- of ouderenpanel kan een e-mail sturen naar mail@ggdzhz.nl.

advertentie
advertentie