INGEZONDEN: Honden-beleid voor kinderen

3 april 2009 om 00:00 Nieuws

Allereerst mijn complimenten aan de gemeente Sliedrecht voor het feit dat zij heeft nagedacht over de aanwezigheid van honden in onze samenleving en daar zelfs beleid op heeft gemaakt. Tegelijkertijd moet ik opmerken dat de uitvoering van dit beleid (met een begroting van 70.000 Euro!) de laatste tijd wel heel erg ver lijkt door te schieten. Nu had ik daar persoonlijk over het algemeen nog niet zoveel last van gehad, echter afgelopen week vond ik dat de gemeente Sliedrecht met name met de aanleg van een “hondenlosloopgebied” het hondenbeleid wel erg overdrijft en daarbij zelfs haar perken te buiten gaat.

Met grote verbazing zag ik deze week dat er door personeel van de gemeente Sliedrecht langs de paden in het park tussen de Groenenweer, Reineweer en de Tolsteeg te Sliedrecht borden werden geplaatst t.b.v. een losloopgebied voor honden. De verbazing kwam enerzijds door het feit dat dit “hondenlosloopgebied” direct aansluit op het “hondenuitrengebied” tussen de Groenenweer en de Tolsteeg. (Omdat ik het verschil tussen deze twee gebieden niet wist, heb ik een onderzoekje ingesteld op de internetsite van de gemeente Sliedrecht en het bleek mij dat er eigenlijk geen verschil is, anders dan de afrastering van het hondenuitrengebied….). Anderzijds verbaasde mij de aanleg van dit “hondenlosloopgebied” door het feit dat dit doorloopt tot aan het einde van de Reinenweer! Nu heb ik twee jonge kinderen welke graag met vele andere buurtkinderen buitenspelen. Gelukkig zijn er daarvoor in onze wijk een redelijk aantal (kleine) speelplaatsen tussen de huizen aanwezig doch de groene speelvelden waarop ze kunnen voetballen of een tentje op kunnen zetten, zijn voor deze kinderen na de aanleg van het “hondenlosloopgebied” en het “hondenuitrengebied” niet meer bereikbaar. Het spelen in een “hondenlosloopgebied” is namelijk geen optie, immers “honden kunnen een verstorende factor in het kinderspel zijn. Bovendien kan de aanwezigheid van honden leiden tot schrikreacties en gevoelens van angst” (Projectplan “Nieuw Hondenbeleid” werkgroep Hondenbeleid). Ik neem aan dat de slogan “omslag van gedrag” niet gericht was op het speelgedrag van kinderen!

Kijkend (website) naar het beleid van de gemeente Sliedrecht waar het gaat om beheer van de buitenruimte zag ik gelukkig dat de gemeente zich heeft voorgenomen om binnen het beheer van de buitenruimte activiteiten te ontplooien welke bijdragen aan;

• speelvoorzieningen voor jongeren in hun eigen buurt:

• het voorkomen van overlast door honden;

Vreemd is het dan wel dat alle speelvoorzieningen (speelvelden) in onze buurt plaats moeten maken voor de honden!

Overigens constateer ik dat de gemeente Sliedrecht met het aanleggen van een “hondenlosloopgebied” een gelegenheid creëert waarin de burgers kunnen handelen in strijd met de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Sliedrecht 2003, waarin staat dat het de eigenaar of houder van een hond verboden is die hond te laten verblijven of te laten lopen binnen de bebouwde kom zonder dat die hond aangelijnd is (artikel 2.4.17 lid 1 APV Sliedrecht 2003) en dat het verbod alleen niet van toepassing is op een door burgemeester en wethouders als zodanig aangewezen hondenuitrenplaats (artikel 2.4.17 lid 3 APV Sliedrecht 2003). Deze tegenstijdigheid tussen het gemeentelijke beleid en de wetgeving lijkt me niet wenselijk.

Ook moet ik constateren dat de gemeente Sliedrecht met de uitvoering van het Nieuwe Hondenbeleid buiten de door haarzelf gestelde kaders treedt. Immers, de gemeente Sliedrecht stelde als kaders aan het project Nieuw Hondenbeleid;

a. Handhaven van de opruimplicht;

b. Handhaven van de aanlijnplicht met uitzondering van de hondenuitrenplaatsen.

Nu ik dit zo de revue laat passeren, verbaas ik me er ook over dat er met betrekking tot de aanleg van de genoemde gebieden vanuit de gemeente Sliedrecht niet duidelijk naar de buurt gecommuniceerd is. Ik sluit me hierbij aan bij de werkgroep Hondenbeleid welke in haar voornoemd projectplan schrijft: “De Gemeente Sliedrecht dient op een stelselmatige basis te communiceren met haar inwoners, in dit geval verdeeld in hondenbezitters en niet hondenbezitters. Doelstelling hiervan is het bevorderen van een verandering van gedrag en mentaliteit van voornamelijk de hondenbezitters. De niet hondenbezitters moeten eveneens het gevoel hebben en krijgen dat er aandacht aan hen wordt besteed”, (Projectplan “Nieuw Hondenbeleid, 4.1 uitgangspunten communicatie). De doelstelling van het project Nieuw Hondenbeleid “Het opstellen van een plan van maatregelen waarin voorstellen beschreven staan met betrekking tot voorzieningen, regelgeving, communicatie, belastingen/financiën en handhaving. Betreffende voorstellen dienen draagvlak onder de bevolking te hebben en overlast te verminderen”, (Projectplan Nieuw Hondenbeleid, 1.2 doelstelling) is daar overigens ook heel helder in.

Ik begrijp dat de werkgroep kennelijk een vertegenwoordiging is van zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters uit Sliedrecht, maar waar het gaat om belangrijke wijzingen in je leefomgeving wil je ook graag daarover (in de voorfase) worden geïnformeerd zodat je daarover van gedachte kan wisselen. Ik denk dat we er dan zeker uit waren gekomen voor wat betreft de inrichting van het groengebied middels een combinatie van een speelveld met daarnaast een gebied voor honden.

Kortom, ik verzoek de gemeente Sliedrecht om het “hondenuitrengebied” of het “hondenlosloopgebied” tussen de Groenenweer, de Tolsteeg en de Reinenweer zodanig aan te passen dat er weer een (ruim) speelveld voor de kinderen uit deze buurt ontstaat, waardoor zij niet alleen aangewezen zijn op een asfaltveldje of een kinderspeelplaatsje in de wijk maar daadwerkelijk in de natuur kunnen spelen! Gezien de ruime groene omgeving op deze lokatie welke nu totaal is ingericht met hondengebieden, lijkt het me met een kleine eenvoudige aanpassing mogelijk om een speelveld voor kinderen en een gebied voor honden naast elkaar te creëren.

advertentie
advertentie