Nieuwe korpschef Visscher wil opsporing versterken

3 april 2009 om 00:00 Nieuws

REGIO - Om de benoeming van Teun Visscher tot nieuwe korpschef van politieafdeling Zuid-Holland-Zuid is veel roering geweest. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst had namelijk liever een vrouw op die functie en 'niet weer een blanke man', zoals zij eerder stelde. Maar, zo meende Dordrechts burgemeester en korpsbeheerder Ronald Bandell: ,,Dit is de beste kandidaat die we hadden voor de functie van korpschef en dat is toevallig een man."

Door Marjanne Dijkstra

Bandell legde kort uit: ,,Bij gelijke geschiktheid wordt de voorkeur gegeven aan een vrouw. Voordat iemand wordt voorgedragen, wordt eerst overal advies ingewonnen over de kandidaat. Niet iedereen is dan meteen enthousiast over een blanke man met de Nederlandse nationaliteit. Het is te betreuren dat zulke uitlatingen worden gedaan. Toen ik burgemeester was in Alkmaar droeg ik de eerste vrouwelijke korpschef voor. Ik heb er dan ook de pest in dat mensen denken dat vrouwen behoren tot culturele minderheden en niet kunnen doorstromen in deze functies. Ons korps heeft bijvoorbeeld de enige vrouwelijke recherchechef, wat in feite meer een mannenfunctie is. Maar wij hébben haar. De benoeming van Teun Visscher is nu helemaal achter de rug, de minister heeft me persoonlijk gebeld en het is klaar."

Visscher zelf was rustig onder alle commotie rond zijn benoeming. ,,Ik ben ontzettend blij dat de procedure nu is afgerond. Het was een intensieve periode en ik ben blij met de uitkomst van de procedure. Ik heb uit heel het land reacties gehad die bemoedigend waren. Ik denk dat diversiteit een kernbegrip moet zijn binnen de politie en ook binnen ons korps. Diversiteit en talenten moeten we benutten voor het oplossen van problemen buiten."

Samen met plaatsvervangend-korpschef Gerrit den Uyl gaat Visscher nu aan de slag. Visscher: ,,Maandag start ik feitelijk met een druk introductieprogramma. Ik wil eerst met iedereen kennismaken. Belangrijke zaken vind ik de verbinding met de burger en dat we laten zien dat alles wat we doen in dienst is van de burger. Ook wil ik de opsporing gaan versterken."

De komst van Visscher maakt een einde aan een periode van bijna anderhalf jaar waarin er geen vaste korpschef was. Plaatsvervangend-korpschef Gerrit den Uyl heeft het al die tijd prima alleen gered, zo lijkt het. Korpsbeheerder Bandell legt uit: ,,Voor de buitenwacht was er misschien weinig mis, maar achter de schermen hebben we veel maatregelen moeten nemen. Gerrit den Uyl heeft meer taken op zijn bordje gekregen, maar ook andere mensen liepen een stap harder. Weer andere zaken zijn weer in de wacht gezet, bijvoorbeeld een stukje beleidsontwikkeling. De afgelopen vijftien maanden heeft een groep mensen binnen ons korps roofbouw op zichzelf gepleegd, maar de mensen in Zuid-Holland-Zuid hebben daar niet onder hoeven lijden."

advertentie
advertentie