Taalkr8!-dag op Griendencollege

15 april 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT Op het Griendencollege werd dinsdag een Taalk8!-dag georganiseerd. Nee, het betreft geen taal- of tikfout. Het ging om een dag, georganiseerd door het college en de bibliotheek, met workshops waarin leerlingen op een leuke en creatieve manier met taal aan de slag moesten. De doelstellingen van Taalkr8! zijn: vergroten van plezier in taal bij VMBO-leerlingen, vergroten van het zelfvertrouwen door positieve taalervaring en versterken van de band tussen bibliotheek en scholen.

De leerlingen van de tweede klassen van het Griendencollege hebben zichtbaar plezier in lokaal 1.14, waar altijd Nederlands wordt gegeven. De banken zijn aan de kant geschoven en taalkunstenaar André Accord, bekend van radio en tv, slaagt er binnen tien minuten in het ijs te breken en laat de leerlingen enthousiast meedoen met Rhytm and Poetry: RAP!

Aan creativiteit ontbreekt het de jongeren niet. Passend op de beats verzinnen ze mooie loopjes en zinnen, waarover je kort of lang kunt nadenken: Op school leer je Frans, ook Engels krijgt een kans en Duits hoort erbij, voor jou en mij. Toch is er een taal, die snap je allemaal: Yo! Lichaamstaal!Yo! Lichaamstaal!

'Wordshop'

Naast de ochtenduren met RAP doen de leerlingen in de middag ook aan een 'wordshop' mee, een taalworkshop waarbij het vooral gaat om hoe de klank van woorden past bij andere woorden. Door woordklanken via het loopstation te herhalen en te mengen met ritmes ontstaan prachtige composities. De leerlingen experimenteren op aangeven van André Accord met de klank van taal.

De organisatoren, de bibliotheek en het Griendencollege, kijken tevreden naar het resultaat. ,,Dit levert zichtbaar een meerwaarde op, die vraagt naar voortzetting."

advertentie
advertentie