OBS De Wilgen op Seef

21 april 2009 om 00:00 Nieuws

Verkeerseducatie

en –veiligheid op

en rond de school

Door: Margreet Strijker

SLIEDRECHT- Toeval of niet, maar elke keer dat verkeersleerkracht Laura Vriese OBS De Wilgen aandoet om verkeerslessen in het kader van het project ‘School op Seef’ te geven is het prachtig weer. En ook op 20 april scheen het zonnetje weer volop. Door aan dit project mee te doen kan de school het verkeerslabel verdienen. Elke klas kreeg twee praktische verkeerslessen. In de kleutergroepen is de afgelopen maanden flink geoefend met het oversteken en vanaf groep 3 komt de fietsvaardigheid aan bod.

Laura, die vandaag voor de laatste keer dit schooljaar op De Wilgen is, vertelt dat het bij de jonge kinderen gaat om basishandelingen als opstappen, remmen, afstappen, hand uitsteken, de bocht om gaan. Door één groepje wordt slalom gereden rondom pylonen: Eerst gewoon met twee handen aan het stuur en daarna met één. “Juf, je mag toch niet op het schoolplein fietsen?” roept een jongetje. Maar tijdens de ‘fietsles’ mag het juist wel van zijn juf. Gerustgesteld en met veel plezier werkt hij het parcours tussen de houten blokjes af. Moeders en groepsleerkracht Suzanne geven aanwijzingen en zorgen voor extra begeleiding van de kinderen die nog niet kunnen fietsen. De leerlingen beseffen nauwelijks dat ze les krijgen, maar leren spelenderwijs wat veilig fietsen is.

Laura: “Vanaf groep 6 willen we de kinderen praktisch vaardig maken in het verkeer. Ze weten bijvoorbeeld wel dat rechts voorrang heeft, maar in de praktijk blijken ze zo’n regel soms toch verkeerd te interpreteren.” Meester Stefan kan het niet laten trots te vertellen dat heel zijn groep 8 dit jaar geslaagd is voor het landelijk verkeersexamen. Vandaag moeten ze met één hand fietsend een busje van het ene op het andere paaltje overzetten. Het lijkt de meesten buitengewoon gemakkelijk af te gaan. Maar het parcours waar over de schouder achterom gekeken, een hand uitgestoken en een snelle stop gemaakt moet worden geeft wat meer problemen.

Om het verkeerslabel te verdienen moet een school aan verschillende criteria voldoen. Laura geeft wat voorbeelden: “Praktische verkeerslessen geven, communiceren hierover met de ouders middels nieuwsbrieven en tijdens een thema avond. Maar ook met de gemeente overleggen over de verkeersveiligheid en het parkeerbeleid rondom de school hoort erbij. Het is de bedoeling dat de school samen met ouders binnen drie jaar het project zelfstandig kan draaien.” Dat zal voor Obs De Wilgen geen probleem zijn. De verkeersveiligheid en ouderparticipatie staan er al jarenlang hoog op de agenda. En Laura komt de komende twee schooljaren nog heel vaak terug om verkeerslessen te verzorgen voor alle kinderen en om de leerkrachten en ouders advies te geven. Verkeerslabel en mooi weer verzekerd!

‘School op Seef’ gaat uit van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland en de schoolbegeleidingsdienst.

Obs De Wilgen, Valkweg 4. Telefoonnummer: 0184–413788, Email: info@obsdewilgen.nl. Zie ook: www.obsdewilgen.nl

advertentie
advertentie