Les in geschiedenis en respect

23 april 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Hoe ga je om met iemand die anders is dan jij?” Burgemeester Martin Boevée stelde de leerlingen van groep 7 en 8 van de Henri Dunantschool een eerlijke, maar zeer belangrijke vraag. ‘Jezelf zijn’ en ‘respect tonen’ waren de antwoorden van de leerlingen. En respect is een eigenschap die nog lang niet iedereen in elke situatie gebruikt, meende Boevée. En op de Hendri Dunantschool zijn de kinderen daar steeds mee bezig. Woensdagochtend droegen de leerlingen van groep 8 aan groep 7 het Cross-line monument over, voor de kinderen een les in geschiedenis en respect.

‘Je haarkleur of je geloof maakt je uniek’

Door Marjanne Dijkstra

Boevée legde de leerlingen uit dat ruim zestig jaar geleden door gebrek aan respect voor anderen de Tweede Wereldoorlog ontstond. ,,We mogen nooit vergeten wat is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog en waarom mensen vrijheid is afgenomen. Die mensen werd de vrijheid afgenomen om wie ze waren; omdat ze een afwijkende huidskleur, geaardheid, geloof of nationaliteit hadden. Die mensen zijn gestorven voor onze vrijheid. En nog steeds worden oorlogen gevoerd om die zaken en dat is iets wat ik nooit zal willen begrijpen. Het is bijna onmogelijk om je in te denken dat mensen in andere landen niet kunnen zeggen en schrijven wat ze denken. Daarom is het belangrijk dat we begrip hebben voor elkaar, want juist met je identiteit - je haarkleur of geloof - onderscheid je je van anderen en dat maakt je uniek.”

Het Cross-line monument herinnert aan de ‘crossliners’ uit de oorlog; zij brachten vanuit het bevrijde gebied belangrijke informatie, goederen en medicijnen naar het bezette gebied. Bij de plechtige overdracht was dit jaar ook hoog bezoek aanwezig. Cornelis Pieter van den Hoek was in de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijder en draagt al jaren de hoogste Nederlandse ridderorde die ons land kent; hij is ridder van de Militaire Willems-Orde. De militaire onderscheiding wordt in Nederland maar weinig toegekend.

De 87-jarige held sprak de kinderen toe: ,,De prijs die mensen in de periode tussen 1940 en 1945 en later in Nederlands-Indië hebben moeten betalen was heel hoog. Ze betaalden met de dood voor de vrijheid van anderen. Laten we vandaag met deze mensen op een waardige wijze de eer geven die ze verdienen.”

advertentie
advertentie