'Vox Máxima, u laat u nu te water'

24 april 2009 om 00:00 Nieuws

KINDERDIJK - Op de werf van IHC Merwede werd vanmiddag de nieuwste sleephopperzuiger van Van Oord gedoopt en te water gelaten. H.K.H. Prinses Máxima verrichte de officiële handelingen die de indrukwekkende tewaterlating van het naar haar vernoemde schip markeerden. Camiel Eurlings, minister van Verkeer en Waterstaat, en Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland Jan Franssen behoorden tot de vele genodigden.

Door Ria Scholten

Gekleed in een prachtige cyclaamroze outfit werd de prinses verwelkomd door burgemeester Rinus Houtman van de gemeente Nieuw-Lekkerland. Onder het geklik van tientallen camera’s nam ze een fraai boeketje blauwe bloemen in ontvangst. Enige ogenblikken later begaf het gezelschap zich richting de hal waar de sleephopperzuiger Vox Máxima voor een indrukwekkend schouwspel zorgde. Met een beuninhoud van 31.200 kubieke meter is het baggerschip het grootste dat ooit in ons land is gebouwd. Het heeft een lengte van 203 meter en is 31 meter breed. Voor de bouw van het schip werd de bestaande helling verlengd en de neutrale toeschouwer kreeg dan ook de stellige indruk dat het maar net in de hal paste. Aangezien de deuropening van de hal slechts een halve meter breder is dan het schip was de tewaterlating een spannende aangelegenheid. Nadat de traditionele fles champagne tegen de romp uiteen was gespetterd gingen medewerkers van de werf aan de slag om de barrières die de tewaterlating nog verhinderden te slechten. Rond 16.15 uur was het eindelijk zover. “Vox Máxima, ik laat u nu te water en wens u en uw bemanning een behouden vaart”, zei de prinses met veel overtuiging. Met een flinke klap op de knop ontgrendelde ze de klink die de sleephopperzuiger nog op de helling vasthield. Een imposant schouwspel volgde. Vuurwerk markeerde het vertrek van het baggerschip uit de loods. Máxima volgde het spektakel met gespannen aandacht. Eenmaal buiten moest het schip meteen een fikse draai maken want de rivier is ter plekke slechts 226 meter breed. Op een filmpje van één van de vele kijkers is te zien dat één van de kabels van de sleepboten afbrak waardoor het schip de bodem schampte. Dit zorgde echter niet voor zichtbare problemen.

Vox Máxima wordt als zij helemaal is afgebouwd ingezet bij de ontwikkeling van de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam en vertrekt later naar een project in Dubai. Aanvankelijk zou het schip Vox Dubai heten. Door de komst van Máxima heeft de sleephopperzuiger een Koninklijke naam gekregen.

advertentie
advertentie