UPDATE: Alle activiteiten afgelast

29 april 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Sliedrechtse Oranjevereniging heeft zojuist (donderdag 17.00 uur) laten weten dat het oranjeprogramma voor de rest van vandaag is afgeblazen. De vlaggen hangen halfstok. ,,Ook doen we een beroep op de plaatselijke horeca om vanavond ingetogen om te gaan met de situatie", deelt voorzitter Adriaan Pot van de Oranjevereniging mee. Volgens hem reageren de bezoekers begripvol op het besluit. ,,Mensen hebben in een goede sfeer nagepraat. Die ruimte was er ook. Het was belangrijk dat iedereen de ruimte kreeg om gevoelens met elkaar te delen. Vervolgens is iedereen rustig naar huis gegaan."

Pot vervolgt: ,,Het is schokkend dat een eenling dit prachtige feest heeft verpest. Koninginnedag is een dag waarop we onze verbondenheid met het Koningshuis vieren. Vanochtend zag ik alleen maar stralende gezichten op straat, totdat de berichten uit Apeldoorn doorkwamen. Een vreselijke domper."

Hij doelt op de noodlottige gebeurtenissen vanochtend. Een man reed daar met een auto door het publiek in de richting van de koninklijke familie. Vlak voordat hij het gezelschap bereikte, kwam de auto tegen een monument tot stilstand. De actie heeft vooralsnog alle kenmerken van een aanslag. Tijdens zijn rit schepte de automobilist meer dan twintig mensen. Hierbij zijn vooralsnog vier doden en enkele zwaargewonden te betreuren.

advertentie
advertentie