Spelen vanuit een eigen fascinatie

1 mei 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – ,,Ik wil allerlei facetten van toneelspelen behandelen, vanaf zestien jaar kunnen mensen toneel komen spelen, maar ook voor deelnemers van dertig zijn de lessen erg interessant.” Onder leiding van de enthousiaste Natalja Verhoef biedt Jongerencentrum Elektra vanaf 29 april tien theaterworkshops aan, voor in totaal 25 euro.

Elektra biedt kansen voor toneelspelers

Door Hidde Remmerswaal

Deelnemers aan de workshops kunnen rekenen op een divers programma tijdens de avonden, als Verhoefs achtergrond enige aanwijzing is. Al sinds ze zich kan herinneren heeft ze een passie voor toneel. Als scholiere liep ze bij Jeugdtheater Hofplein in Papendrecht, onder andere doordat op het gymnasium geen ruimte was voor dramalessen. Wel deed ze steevast mee met de tweejaarlijkse voorstellingen en was ze vaste gast bij culturele activiteiten van Willem de Zwijger. ,,Ik vind alles leuk wat met cultuur en theater te maken heeft. Van spelen tot dans.”

Dit komt ook allemaal terug in de opleiding die Verhoef heeft afgerond. Ze is gediplomeerd theaterdocente, afkomstig van Artez in Arnhem. ,,Op mijn opleiding heb ik alles geleerd wat bij theater maken en spelen komt kijken, zoals stemoefening en beweging. Maar ook zaken als grime en lichtplannen opstellen kwamen aan de orde. Ook moesten we zonder enig budget een voorstelling op poten zetten.”

Deze brede opleiding komt goed van pas in haar carrière. ,,Sommige mensen van de theaterschool werken als dramadocent op twee scholen en houden het daarbij. Ik houd van vrijheid en variatie. Dat ik heb geleerd hoe ik een BTW nummer aan moet vragen, en hoe me in te schrijven voor de Kamer van Koophandel, is erg handig voor mijn freelancewerk.”

Zeker omdat Verhoef met haar eigen bedrijf Roet aardig aan de weg timmert. Zo geeft ze grimeerlessen en zet soms een hele basisschool op zijn kop: ,,Bij theaterdagen op scholen werk ik met scholieren om in korte tijd naar een toneelvoorstelling toe te werken.” Voor de stichting ‘To be’ in Papendrecht heeft ze een sprookje geschreven met als thema ridders en jonkvrouwen. ,,Daarvoor heb ik alles geregisseerd en bedacht, en zelf ook een stukje gespeeld.”

Ook werkt ze nu af en toe zelf voor Hofplein, waar ze als scholier als deelnemer rondliep. Ook daar gaat Verhoef aan de slag met alles wat toneel heet: ,,Daar lopen zes verschillende groepen die echt toneel als hobby hebben. Ze zijn daar in de weer met zang, dans en spellen. Voor Hofplein schrijf ik soms scripts, en regisseren blijft leuk.” Naast Hofplein geeft ze nu dus ook de workshops bij Elektra.

Voor deze workshops, waarvoor nog ruimte is voor vijf man, heeft de Sliedrechtse voornamelijk een begeleidende rol: ,,Ik geef de deelnemers opdrachten, we gaan verder met wat daaruit voortkomt, hun eigen materiaal, hun eigen fascinaties.” Niet alle opdrachten zijn ervoor om achter de fascinaties van de spelers te komen. Speelse opdrachten in wedstrijdvorm worden gedaan om deelnemers meer op hun gemak te stellen en vertrouwen te creëren. ,,Soms zijn mensen heel enthousiast en soms zeggen ze ‘nee, dat doe ik niet’.”

Om met zo’n groep aan de slag te kunnen doet Verhoef de opdrachten gewoon mee, in de hoop dat toneelspelers steeds meer durven en kunnen. ,,Het einddoel is niet de toneelvoorstelling. Ik hoop dat mensen iets toevoegen aan hun beginniveau, dat ze leren hoe ze toneel moeten spelen, waar ze op moet letten. Om dat te laten zien in een eindvoorstelling is dan gewoon heel leuk.”

advertentie
advertentie