Vlaggen halfstok in Sliedrecht

1 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Adriaan Pot had zich zijn eerste Koninginnedag als voorzitter van de Sliedrechtse Oranjevereniging heel anders voorgesteld. Het programma was als vanouds spetterend, maar om kwart voor twaalf moest een pas op de plaats worden gemaakt. Een man reed in Apeldoorn met een auto door het publiek in de richting van de koninklijke familie. Vlak voordat hij het gezelschap bereikte, kwam het voertuig tegen monument De Naald tot stilstand. Tijdens zijn rit schepte de automobilist meer dan twintig mensen. Tragisch gevolg: vooralsnog vier doden, enkele zwaargewonden en een land in schok.

Activiteiten afgelast na drama Apeldoorn SLIEDRECHT - ,,Het is verschrikkelijk dat juist op een dag dat we de verbondenheid met ons koningshuis vieren, een eenling dat op afschuwelijke wijze verpest.” Voorzitter Adriaan Pot van de Sliedrechtse Oranjevereniging reageert geschokt op de gebeurtenissen tijdens Koninginnedag in Apeldoorn, waar een 38-jarige man gisteren een ravage aanrichtte. De Oranjevereniging kon na overleg met burgemeester Martin Boevée niets anders dan besluiten om alle (avond)activiteiten af te lasten.

Nadat het afschuwelijke bericht ook in Sliedrecht was doorsijpeld, gingen Boevée en de Oranjevereniging in conclaaf. Was het kies om de activiteiten doorgang te laten vinden? Aanvankelijk besloot de partijen een aangepast programma te hanteren. Alle muziek, bijvoorbeeld op de terrassen, ging uit. Ook het dweilorkest speelde niet. De kinderactiviteiten gingen ‘s middags nog wel door. Na de eerste persconferentie om 15.45 uur, werden alle activiteiten, zoals het vuurwerk en het feest in De Lockhorst, alsnog afgeblazen. De vlaggen gingen halfstok. ,,Ook hebben we een beroep op de plaatselijke horeca gedaan om ‘s avonds ingetogen om te gaan met de situatie”, deelde Pot mede. Volgens hem reageerden de bezoekers begripvol op het besluit. ,,Mensen hebben in een goede sfeer nagepraat. Die ruimte was er ook. Het was belangrijk dat iedereen de ruimte kreeg om gevoelens met elkaar te delen. Vervolgens is iedereen rustig naar huis gegaan.”

Pot vervolgt: ,,Het is schokkend dat een eenling dit prachtige feest heeft verpest. Koninginnedag is een dag waarop we onze verbondenheid met het Koningshuis vieren. Vanochtend zag ik alleen maar stralende gezichten op straat, totdat de berichten uit Apeldoorn doorkwamen. Een vreselijke domper.”

Pot deed tot slot nog wel een toezegging in de richting van de jeugd die zich verheugd had op het feest in De Lockhorst: ,,In de zomervakantie gaan we zeker iets voor hen organiseren.”

advertentie
advertentie