Boskalis verkrijgt zeer lucratieve opdrachten

5 mei 2009 om 00:00 Nieuws

PAPENDRECHT/SLIEDRECHT - Koninklijke Boskalis Westminster N.V. heeft opdrachten verkregen ter waarde van ruim honderd miljoen euro in de Verenigde Staten en Spanje. Het Papendrechtse bedrijf heeft in Amerika het contract verkregen voor de verwerking van met PCB verontreinigde baggerspecie uit de Fox River in Wisconsin. De totale contractwaarde bedraagt tussen de zes- en zevenhonderd miljoen dollar. Het eigen aandeel is circa 120 miljoen dollar. Het project wordt de komende zeven jaar uitgevoerd. In Spanje heeft Boskalis in combinatie met Van Oord een contract verkregen voor de uitbreiding van de haven van Gijón. De uitbreiding wordt in opdracht van de Autoridad Portuaria de Gijón uitgevoerd en heeft een contractwaarde van circa 65 miljoen euro. Het aandeel van Boskalis bedraagt ongeveer 35 miljoen euro.

De bodem van de Fox River is over een lengte van circa dertig kilometer verontreinigd met PCB (polychloorbifenyl). Het project omvat de verwerking van circa drie miljoen kubieke meter verontreinigde baggerspecie. Uit een deel van het sediment wordt schoon zand geproduceerd waarvan een groot gedeelte direct op de locatie en in andere lokale werken kan worden hergebruikt. De verwerking bestaat uit het scheiden van zand en slib en het ontwateren daarvan. Boskalis is met haar dochtermaatschappij Dolman gespecialiseerd in het uitvoeren van complexe bodemsaneringen. In een tijdsbestek van slechts acht maanden is ter plaatse een compleet nieuwe reinigingsinstallatie ontworpen en gebouwd. Nog niet eerder werd een dergelijke installatie op deze schaal geconstrueerd. De havenuitbreiding in Gijón omvat landaanwinning ten behoeve van een nieuw haventerrein voor de overslag van gas en bulkgoederen. In totaal wordt plusminus twintig miljoen kubieke meter zand aangebracht. Het werk vangt in juli aan en neemt ongeveer tien maanden in beslag. Voor deze opdracht worden middelgrote sleephopperzuigers ingezet.

Groeikansen

De markt van Boskalis wordt gedreven door langetermijnfactoren, zoals de groei van de wereldbevolking, de groei van de wereldeconomie en het internationale handelsvolume, de ontwikkelingen op energiemarkten en klimaatverandering. Met zijn brede geografische en operationele spreiding en selectief aannamebeleid weet Boskalis hier succesvol op in te spelen. Het project Fox River is indirect het gevolg van de economische groei uit de vorige eeuw en de verhoogde aandacht voor het milieu. De markt voor de verwerking en hergebruik van verontreinigde baggerspecie biedt groeikansen voor Boskalis. Het havenuitbreidingsproject in Gijón wordt gedreven door de groei van het internationale handelsvolume.

advertentie
advertentie