‘Onze dorpen hebben zoveel zaken gemeen’

7 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Hanny Visser-Schlieker van PROSliedrecht is voorzichtig positief over een samenwerking. ,,Hardinxveld-Giessendam wil wel samenwerken, maar wat doen wij zelf met alle uitvoerende zaken die al binnen het Drechtstedenverband zijn ondergebracht? We moeten kijken welk voordeel we allebei uit een samenwerking kunnen halen. Samenwerking klinkt leuk, maar ik vraag me af wat ook praktisch nog mogelijk is. Voor een samenvoeging ben ik zeker niet in.”

Ook Sliedrechtse raad wil wel samenwerking SLIEDRECHT - Burgemeester Martin Boevée gaf vorige week in deze krant aan heil te zien in een samenwerking met buurgemeente Hardinxveld-Giessendam. Hij reageerde hiermee op stemmen die in de Hardinxveldse politiek opgaan om samenwerking met Sliedrecht te zoeken. Hardinxveld beëindigde namelijk onlangs de tandemrelatie met Gorinchem. Boevée gaf aan ook te spreken namens de gemeenteraad. Het Kompas maakte een rondje.

Door Marjanne Dijkstra

SGP/ChristenUnie-fractievoorzitter Dick van Meeuwen staat positief tegenover een samenwerking. ,,Deze tijd staat bol van de samenwerkingsverbanden, gemeenten kunnen het niet zelf. Ik denk dat onze dorpen qua ligging en structuur met elkaar overeenkomen, zoals watergebonden activiteiten, het ontwikkelen van woningbouwlocaties en de industrie. Natuurlijk hebben wij al veel zaken in het Drechtstedenverband ondergebracht en misschien is dat ook voor Hardinxveld-Giessendam een mogelijkheid. Ze zijn tenslotte aan het zoeken.”

Ook VVD’er Frits van der Klis geeft aan graag te willen praten met Hardinxveld over mogelijkheden tot samenwerking. ,,De VVD heeft het al vaker gehad over het aanhalen van de contacten binnen de Alblasserwaard en in het bijzonder de banden met Hardinxveld-Giessendam. Die gemeente leek daar niet veel oren naar te hebben, maar ik vind het positief dat ze nu wel interesse hebben. Op welke terreinen we precies kunnen samenwerken heb ik nog niet in kaart.”

Jos van Gameren van de PvdA vertelt dat zijn partij het college meerdere malen heeft geadviseerd contact op te nemen met de buurgemeente. ,,Het is belangrijk met die gemeente te praten. Nu Hardinxveld zelf ook aangeeft samenwerking te zien zitten, moeten we dat positief benaderen. Op terreinen van woningbouw, onderwijs, economie en industrie kunnen we best samenwerken. Bij dit verhaal heb ik maar één kanttekening en dat is de verregaande operationele samenwerking die onze gemeente al heeft binnen de Drechtsteden. Op die gebieden samenwerken met Hardinxveld wordt moeilijk, tenzij zij ook naar de Drechtsteden gaan kijken.”

CDA-fractievoorzitter Ad den Besten stelt altijd kritisch te zijn naar de Drechtsteden. ,,Uitbreiding naar het oosten is een goede optie. Ik ben blij dat Hardinxveld-Giessendam iets losser komt van Gorinchem. Het is belangrijk dat we op rationele gronden de versterking zoeken met Hardinxveld-Giessendam. Ik ken de gevoeligheden tussen de twee gemeenten, maar ik denk dat de bevolkingen van beide dorpen toe zijn aan mooie vormen van verloving.”

advertentie
advertentie