Sliedrecht graait in reserves

7 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Tanis heeft een presentatie gehouden tijdens de informatieve raadsvergadering. Hij kan de projecten derhalve uit zijn hoofd opnoemen. Het gaat om de MerwedeLingelijn (het nieuwe station in Baanhoek West met de daarbij behorende voorzieningen), de revitalisering van het Burgemeester Winklerplein, ontsluiting/infrastructuur Het Plaatje, de (mogelijke) aanleg van een rotonde aan de Stationsweg, sportvoorzieningen Baanhoek-West als onderdeel van de brede school en de renovatie van de Anne de Vriesschool. In juni wordt voor een aantal projecten definitieve raadsvoorstellen voorgelegd. Het gaat volgens de wethouder om projecten die in voorbereiding zijn. Voor projecten die al worden uitgevoerd zijn voldoende financiële middelen beschikbaar. Dat de gemeente een graai doet in de reserves betekent dat het ambitieniveau wordt opgeschroefd. De zuinige koers die de afgelopen jaren is gevoerd maakt het mogelijk om deze projecten te realiseren. Daarnaast zijn enkele projecten in studie die zo mogelijk bij de komende begrotingsbehandeling besproken worden.

Grote projecten krijgen finan- ciële injectie SLIEDRECHT - De gemeente Sliedrecht zit (te) ruim in zijn jasje en kan daarom een graai doen in de reserves. Bovenop de buffer van vier miljoen euro die nodig is om eventuele tegenvallers op te vangen heeft de gemeente 3,5 miljoen aan opgepot geld. ,,We hebben meer potjes dan nodig is”, aldus financieel wethouder Hans Tanis. Vorige maand heeft de raad een besluit genomen om de overtollige middelen beschikbaar te stellen voor de grote projecten. Waar het geld aan wordt besteed besluit de gemeenteraad tijdens de behandeling van de Jaarrekening/Zomernota op 6 juli.

Door Erik de Bruin

,,Dan hebben we het onder meer over het recreatief knooppunt, de revitalisering van de Kerkbuurt en het verkeersbeleidsplan”, aldus Tanis. Op de lijst met grote projecten die binnenkort besproken worden ontbreekt - wat best opvallend is - de ontwikkeling van een recreatiepark over het spoor. Wat zowel een vurige wens is van de gemeente als zeer zeker ook van Voetbalvereniging Sliedrecht. Vorige week gaf het bestuur van de voetbalclub duidelijk te kennen niet nog vijf tot zeven jaar geduld te kunnen opbrengen omdat de huidige accommodatie verouderd is en het explosief groeiend aantal leden niet meer aankan. De aanleg van een kunstgrasveld wordt als bittere noodzaak gezien. Hun verzoek om ook op het lijstje met grote projecten te komen (voor een kunstgrasveld is naar schatting twee tot vier ton nodig) werd echter nog niet gehonoreerd. Wat volgens Tanis echter niet wil zeggen dat de gemeente de problemen niet onderkent: ,,Dat doen we zeker wel. Er ligt een ambtelijke opdracht om te inventariseren welke knelpunten aangepakt moeten worden, omdat we ervan uitgaan dat het realiseren van het recreatief Knooppunt nog wel even duurt. We hebben dus oog voor de problemen. Aan de andere kant zetten we vooral in op de realisatie van het Recreatief Knooppunt over het spoor. Daarmee worden meerdere problemen opgelost. Als de sportclubs omklappen (lees: naar de overzijde van de spoorlijn verhuizen) kunnen we Stationspark III in ontwikkeling brengen. Dat biedt mogelijkheden voor bedrijven die zich willen vestigen op een A-locatie langs de snelweg en het heeft naar verwachting een positief effect op de revitalisering van de meubelboulevard op Industrieterrein Nijverwaard. Andersoortige bedrijven die daar nu zijn gevestigd kunnen we een andere locatie aanbieden. De provincie heeft in elk geval een welwillend oor. We geloven erin dat het Recreatief Knooppunt doorgang zal vinden.”

Tot de grote projecten behoort dus ook de (mogelijke) aanleg van een rotonde aan de Stationsweg. Wethouder Remco van de Ven moest het voorstel eind maart terugnemen. De raad twijfelt over de nut en noodzaak. Met name omdat de realisatie van een verkeersplein tussen de Stationsweg en de Rembrandtlaan tot gevolg heeft dat in 22 kastanjebomen langs de Stationsweg de hakbijl wordt gezet. In de Sliedrechtse samenleving heeft dit tot consternatie geleid. Vier dorpsbewoners werden zelfs opgepakt door de politie nadat ze ‘s nachts posters hadden geplakt op de kastanjebomen.

advertentie
advertentie