Lezing 'Achter de schermen van de eendenkooi'

11 mei 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Arie van der Graaf en Henk Megchelsen belichten woensdag 27 mei een oeroud typisch Nederlands fenomeen in de bibliotheek in Sliedrecht: de eendenkooi.

Het doel van een eendenkooi is het lokken en vangen van eenden met behulp van tamme eenden en de kooikershond. Dit vangen gebeurt in zogenaamde vangpijpen: smalle nauw toelopende slootjes van enkele tientallen meters lengte waarlangs rietschermen zijn geplaatst. Vroeger werden de eenden vooral gevangen ten behoeve van consumptie, tegenwoordig ligt het accent meer op het ringen van vogels. Henk Megchelsen belicht vooral de geschiedenis, Arie van der Graaf behandelt vooral het praktische werk.

,,Mijn vader, die professioneel kooiker was, droomde ervan dat een van zijn kinderen kooiker zou worden”, zegt Sliedrechter Henk Megchelsen. Hij groeide op bij de eendenkooi op de Beversluisplaat. ,,Toen mijn vader in 1976 stopte zat er geen brood meer in. De topjaren waren de jaren zestig, maar ik denk met plezier terug aan mijn jeugd in de natuur. Ik ben nog steeds een groot natuurliefhebber.” Megchelsen hielp als jongen mee met het onderhoud en het werk in de eendenkooi. ,,Het was mijn eerste vak”, zegt hij. Tegenwoordig werkt hij als bouwkundige bij de gemeente Woerden.

Arie van der Graaf heeft in het natuurgebied 'De Kooi' in Streefkerk een vangpijp nagemaakt in een klein natuurgebiedje met diverse andere landschapselementen. Ook is hij gespecialiseerd in het het vervaardigen van eendenkorven, houten schouwen en baggernetten. Het hele jaar door geeft hij enthousiaste rondleidingen.

Gratis kaarten voor de lezing zijn verkrijgbaar in de bibliotheek, de lezing begint om 20.00 uur.

advertentie
advertentie