Bidden in café Korevaar

14 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Vrooland legt verder uit: ,,Al jaren spreek ik met mensen over God in café’s. In café Korevaar kom ik vanaf 2003. Gaandeweg ging ik ook gesprekjes voeren met Piet en zijn vrouw Anneke. Die hadden op een bepaald moment door dat ik een ander soort dominee ben. Ik fantaseerde door over een kerkdienst in het café, maar dat plan werd steeds serieuzer. Ik heb hier in het café veel mensen leren kennen en zij hadden in feite best wel iets met de kerk of met het geloof. De stap naar de kerk is echter groot. Het café is toch meer hun ‘thuis’ en als mensen niet naar de kerk komen, dan komt de kerk maar naar de mensen.”

Kroeg zet deuren open voor kerkdienst SLIEDRECHT - Kerkdiensten vinden logischerwijze vrijwel altijd plaats in een kerk. Maar ook kerkdiensten in de open lucht of een tent zijn niet vreemd meer in Nederland. Straatpastor Gerard Vrooland en kroegbaas Piet Bot gooien het echter over een hele andere boeg; zij houden een kerkdienst in het café. Zondag 14 juni is café Korevaar aan de Sliedrechtse haven van tien tot elf uur het toneel van een kerkdienst. Vrooland: ,,Dit is prachtig. Ik denk dat het uniek is in Nederland.”

Door Marjanne Dijkstra

Bot is al jarenlang kroegbaas en voert dan ook vaak bijzondere gesprekken. ,,Mijn vrouw en ik hebben regelmatig diepgaande gesprekken met vaste gasten. Je voelt je dan ook een soort van dominee. Tijdens die gesprekken ontdekten we dan ook cafégangers best wel geloven; in God of in iets. Je krijgt daardoor een andere visie op godsdienst. Die onbeschofteling met een grote mond gelooft toch, maar gaat niet naar de kerk omdat hij bang is om veroordeeld te worden.” Ook door eigen levenservaringen zijn Bot en zijn vrouw Anneke meer over het geloof na gaan denken. ,,Iedereen heeft punten in zijn leven waardoor je dieper nadenkt. Daar hebben we van geleerd.”

Maar kerk in een café, kan dat wel? Vrooland denkt dat er genoeg gelovigen zijn die het café mijden als een onderdeel van de ‘zondige wereld’, maar dat is ten onrechte vindt hij. ,,Jezus ging juist naar de zondige wereld toe. Dat stukje er op uitgaan, dat hoort ook bij de kerk. Je kunt geen grenzen trekken bij bepaalde gebieden., geloof begint ergens in je hart. Ook in het café zijn mensen met God bezig.” Piet Bot vult aan: ,,Je moest eens weten hoeveel mensen hier aan de bar vertellen dat ze met Kerst naar de kerk gaan. Toen Gerard vertelde over zijn idee om hier een kerkdienst te houden zag ik dat meteen zitten. In andere bewoordingen kan hij mensen over het geloof vertellen.”

De kerkdienst vindt plaats op zondagmorgen in het uurtje voor openingstijd van het café. Van tien tot elf is het café op die morgen een ‘huis van God’, vertelt de dominee. ,,Het wordt een informele kerkdienst. Ik wil ook geen monoloog als preek, maar wil de interactie zoeken met mensen. Misschien kan ik ook persoonlijk voor mensen bidden. Ook speelt de band Glow. Hopelijk worden mensen aangeraakt door wat ik te vertellen heb en kunnen we later met een kop koffie napraten. Als het nu een succes is, kunnen we het dan herhalen?”, richt Vrooland zich tot Bot. ,,Natuurlijk, waarom niet. Dat lijkt me prima. Dit is een start en kan denk ik iets heel moois worden. Ik vind het baanbrekend.”

Iedereen is welkom tijdens de cafékerkdienst. Bot: ,,Een groepje mensen dat hier komt heeft al gezegd te komen. Ik heb ze gevraagd iedereen mee te nemen die ze kennen. Of er nu tien mensen zitten of vijftig, ik vind het allemaal goed.” Bang voor een oordeel van anderen is Vrooland niet: ,,Er is er maar Een die oordeelt. Mensen mogen oordelen, want ik werk niet voor mensen, maar voor Hem.”

advertentie
advertentie