Geen grote verrassingen in eerste ronde OKD

17 mei 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – De vijfde editie van het Open Kampioenschap van de Drechtstreek is van start gegaan met een recordaantal deelnemers: 36. De top tien heeft zelfs een ELO van 1900+ en dat betekent dat het toernooi in kracht en belangstelling is toegenomen.

In de eerste ronde waren geen grote verrassingen te melden. Opvallend was wel de winst van de 16-jarige Tobias Dekker op oud-RSB secretaris Pieter Pons. Ondanks zware druk van de Sliedrechtspeler hield de jeugdspeler stand en kwam daarna zelf heel sterk terug. 'Kersverse' veertiger Henri Hartog jr. greep tegen wedstrijdleider Mark van Hulst mis en werd meteen mat gezet. Jan Veenis kwam goed weg tegen Marco de Ruiter, die een zekere remise miste. De enige remise in deze ronde kwam op naam van Joost Stoker en Floris Verweij. De pas 13-jarige Floris liet daarmee zien dat hij een talent is. Aan de remisereeks tussen Jerry van Rekom en Kees Wessels kwam na jaren weer eens een eind. Dit keer wist eerstgenoemde het volle punt bij te schrijven met de 'oude' Italiaanse opening.

In verband met Hemelvaartdag is de tweede ronde pas op donderdag 28 mei. Hierin komen de winnaars uit de eerste ronde tegen elkaar uit en kunnen de eerste koplopers zich melden.

E-team doet ervaring op bij NK

Het Sliedrechtse E-team heeft veel ervaring opgedaan tijdens het NK voor E-teams, dat afgelopen zaterdag in Groningen plaats had. Het team bestond uit de G-spelers (dus twee jaar jonger dan de echte E-spelers) Jorik Klein, Joost van Dam en Joran van Eijl en de E-speler Rick Smits. De teamleiders Henri Hartog jr. en Robert van Rekom zagen hun pupillen voortvarend uit de startblokken komen met en 3-1 overwinning op Leusden. Daarna volgde een zwaar NK, waarin alleen nog van Santpoort werd gewonnen. Met vier punten uit zeven wedstrijden eindigde het Sliedrechtse jeugdteam uiteindelijk op een gedeelde 33ste plaats. Topscorer van het team werd Joran van Eijl, die op zijn verjaardag, maar liefst vier punten scoorde. Rick Smits deed het met 3,5 punten ook prima. De ‘kopmannen’ Jorik Klein (2) en Joost van Dam (1) hadden het zwaar, maar scoorden toch hun puntjes. Gezien de leeftijd van de spelers kan de komende seizoenen nog wel wat verwacht worden.

Rik Bons doet het goed bij jeugd

In de dertiende ronde van de voorjaarscompetitie heeft nieuwkomer Rik Bons opnieuw weten te winnen. Dit keer won hij van Max Boogers. Met twee punten uit vijf partijen doet Rik het dus uitstekend als nieuwkomer. Bovenaan verloor koploper van een ontketende Rick Smits, terwijl Joran van Eijl dit keer wel van Jorik Klein wist te winnen. In de eerste groep heeft koploper Niels Korevaar een gouden slag geslagen door naaste belager Floris Verweij te verslaan. Robin Schouw wist eindelijk weer eens te winnen en wel van Roland Kop.

advertentie
advertentie