'Ze vragen als eerste naar de huurprijzen'

21 mei 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Als naar verwachting in 2013 de nieuwe Oude Uitbreiding West (OUW) volledig is afgebouwd zijn welgeteld 151 nieuwe huurwoningen en 88 koopwoningen gerealiseerd. Plus dat tien huurhuizen in de Emmastraat van buiten worden opgeknapt waarna ze worden verkocht als starterswoningen. Volgens Peter Hoeckx van Tablis Wonen heeft de woningcorporatie in een sociaal plan bepaald dat bij grootschalige projecten in de betreffende buurt een informatiecentrum wordt gevestigd. ,,Een project van deze omvang behoort daar zeker toe.’’ Vandaar dat hij samen met collega Kees de Jongh nog snel even wat shoarma naar binnen shrokt om klaar te zijn voor buurtbewoners die geïnteresseerd de plattegronden komen bekijken.

Door Erik de Bruin

Plattegronden overigens die al wel een aardige indruk geven. Echter, wat niet wil zeggen dat het al zo besloten is. Wat volgens Jan Ottevanger opvalt is dat de stratenpatronen na de massale sloop en nieuwbouw redelijk hetzelfde zijn. ,,De sfeer zoals die nu is blijft daardoor behouden. De bewoners hechten daar veel waarde aan want ze vinden het hier fijn wonen. Wat wordt gewaardeerd moet je waar mogelijk zoveel mogelijk intact laten’’, aldus Ottevanger, die namens WoonActief de bewoners begeleidt en daarmee een schakel is tussen de woningbouwvereniging en de huidige buurtbewoners. ,,Vanuit de wijk zijn veel signalen gekomen dat ze te weinig worden gehoord. Ze willen beter worden geïnformeerd. Op deze manier proberen we aan die wens te voldoen. Mét een informatiecentrum midden in de wijk (aan de Julianastraat nummer 72, red.) dat in elk geval tot de zomervakantie drie keer per week open is.’’

Op woensdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur is een deskundige van Tablis Wonen aanwezig om de opgehangen plattegronden toe te lichten, maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur en zaterdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur wordt het informatiecentrum bemand door leden van de klankbordgroep. Emiel ‘t Hart is er daar één van. Hij heeft naar eigen zeggen al veel bewoners wijs moeten maken dat de nieuwe huurprijzen echt niet de pan uitrijzen: ,,Mensen lijken elkaar gek te maken met absurde bedragen. Het is ook het eerste wat ze vragen: hoe hoog worden de huren? We kunnen daar nog geen antwoord op geven, maar je kan er van uit gaan dat de prijzen binnen de grenzen van sociale woningbouw vallen.’’ Een andere veelgestelde vraag is volgens Kees de Jongh van Tablis Wonen wat het tijdschema is. ,,Dat is tevens een heel moeilijke vraag omdat het afhankelijk is van hoe lang de bestemmingsplanprocedure duurt. In het gunstige geval kan in het voorjaar van 2010 worden gesloopt waarna de bouw van deel I na de zomer begint. Een jaar later is blok II aan de beurt en pas in 2012 deel III. Voor de bewoners die hier willen blijven willen we twee dingen realiseren. Ten eerste dat ze zo kort mogelijk in een wisselwoning verblijven en ten tweede dat ze maar één keer hoeven verhuizen. Of we dat voor iedereen op maat kunnen snijden is ook afhankelijk van wat mensen zelf willen.’’ In feite ligt de bal dus bij hen. Na de zomer volgen individuele gesprekken waarna Tablis Wonen in september wil weten waar het aan toe is zodat het kan beginnen met het leggen van alle puzzelstukjes.

Fotobijschrift: Peter Hoeckx (r) van Tablis Wonen laat een geïnteresseerd echtpaar zien hoe de nieuwe wijk er in kaart uit komt te zien.

advertentie
advertentie