Rare jongens, die Romeinen

28 mei 2009 om 00:00 Nieuws

De tentoonstelling Romeinen in Zuid-Holland laat zien wat archeologische vondsten ons duidelijk maken over het verblijf van de Romeinen in Zuid-Holland tijdens de eerste vier eeuwen van onze jaartelling. Aandacht wordt besteed aan wegen, waterwegen, bouwwerken, steden (Voorburg), het platteland, de grens van het Romeinse Rijk - de Limes (de Oude Rijn), handel en economie, nieuwe zeden, gewoonten, religie en gebruiksvoorwerpen. De expositie geeft een fascinerend beeld van de tijd vóór het begin van de Middeleeuwen – van een eerste goed traceerbare bewoningsgeschiedenis in dit gebied.

Tentoonstelling Romeinse Rijk in Biesbosch SLIEDRECHT - Dat Zuid-Holland onderdeel is geweest van het Romeinse Rijk zullen velen weten. Maar hoe zat dit precies? Wat weten we daar nu nog van? En hoe zijn we daar achter gekomen? Daarover gaat de tentoonstelling Romeinen in Zuid-Holland in het Biesboschcentrum.

,,De belangstelling voor archeologie is in de afgelopen decennia sterk gegroeid. Als een weg of een nieuwe wijk wordt aangelegd, moet de schop de grond in voor archeologisch onderzoek. Hoe meer we in het landschap veranderen, hoe meer we erover willen weten, lijkt het wel. Een belangrijke impuls voor archeologische opgravingen kwam in 1992 van het Europese Verdrag van Malta (of ‘Valetta’). Dit verdrag zorgt ervoor dat, wanneer bodemwerkzaamheden plaatsvinden, tijd en ruimte voor archeologisch onderzoek moet worden vrijgemaakt. De provincie Zuid-Holland speelt op archeologisch terrein een belangrijke rol. De zorgt ervoor dat archeologische belangen worden meegewogen als het gaat om ruimtelijke plannen en ingrepen. Waardevolle archeologische vondsten worden bewaard in het Provinciaal Archeologisch depot in Alphen aan de Rijn. Toch gaat het bij archeologie niet alleen om opgraven en bewaren. Archeologen willen ook informatie geven over hun vondsten. Over de objecten en over de tijd waarin deze passen. Wat zeggen objecten over een bepaalde periode? In de expositie wordt een antwoord op deze vraag gegeven”, vertelt een woordvoerder van het centrum.

De getoonde vondsten zijn afkomstig uit het Archeologisch Depot Zuid-Holland en het Rijksmuseum voor Oudheden. De expositie wordt beschikbaar gesteld door het Provinciaal Historisch Centrum van het Erfgoedhuis Zuid-Holland en is van vrijdag 29 mei tot en met zondag 30 augustus te bezichtigen in het Biesbosch Centrum, Baanhoekweg 53, Dordrecht. Meer informatie: 078-6305353.

advertentie
advertentie