Afwijkende rotonderegels?

29 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Uw artikeltje in "Het Kompas" van deze week nodigde me uit tot onderstaande reactie:

“Fietsers voorrang op rotonde Baanhoek” kopt het berichtje op de voorpagina van het Kompas van donderdag 28 mei. En het stukje eindigt met: “…kent Sliedrecht vanaf begin juli één rotonde met afwijkende regels”. Daar had de redactie beter kunnen schrijven: “… kent Sliedrecht vanaf begin juli één rotonde die afwijkt van de Sliedrechtse voorrangsregeling voor rotondes”. Want die nieuwe rotonde loopt straks keurig in de pas met de landelijk veel meer gangbare voorrangsregeling (in vakterm: de CROW-richtlijn), die ook in heel Zuid-Holland Zuid gebruikelijk is.

Van Hendrik-Ido-Ambacht tot Gorinchem zijn fietsers wél gelijkwaardige verkeersdeelnemers, die dus op een rotonde óók gewoon – met het overige verkeer mee – voorrang hebben. Conform het advies van het regionaal Drechtstedenoverleg hebben Dordrecht, H.I. Ambacht en Papendrecht hun rotondes inmiddels, waar nodig, omgebouwd volgens deze regeling. En Zwijndrecht is er mee bezig, maar doet dit gespreid vanwege de hoge ombouwkosten. Met die in de hele regio zo gebruikelijke voorrangsregeling van nabuurgemeente Papendrecht zo dichtbij op de rotondes in de wijk Oostpolder kan die nieuwe rotonde in Baanhoek West ook bijna niet anders worden aangelegd. Slim van de gemeente om déze rotonde alvast zó aan te leggen. Dat bespaart de hoge kosten van ombouw in de toekomst. Nu nog hopen dat Sliedrecht gaat besluiten om ook de andere rotondes aan te passen.

Want de “Sliedrechtse” voorrangsregeling is niet veiliger voor fietsers, zoals in het verleden werd beargumenteerd. In Sliedrecht zie je vaak automobilisten die er een sport van maken de rotonde zo snel mogelijk over te komen (te “nemen”), net voor een ander langs, want met overstekende fietsers hoef je hier toch geen rekening te houden!. Vergelijk dat maar eens met de voorzichtigheid waarmee ze in de andere plaatsen een rotonde naderen en passeren!

Natuurlijk mag je als gemeente een stukje eigenheid hebben en afwijken van het gangbare, maar als klein gebied met zoveel “passanten“ is een beetje in de pas lopen ook een verdienste. Zeker als het om verkeersveiligheid gaat.

Met vriendelijke groet,

Jan ten Hoeve,

Vermeerstraat 20

3362 XV, Sliedrecht

advertentie
advertentie