ParkinsonNet in de Drechtsteden van start

8 juni 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In de regio Drechtsteden e.o is sinds begin 2009 een netwerk van in Parkinson gespecialiseerde zorgverleners actief. Dit netwerk met de naam ParkinsonNet is bedoeld om de kwaliteit van zorg voor patiënten met de ziekte van Parkinson te verbeteren.

ParkinsonNet bestaat uit fysiotherapeuten, oefentherapeuten Cesar/ Mensendieck, ergotherapeuten en logopedisten met specifieke expertise in de behandeling van Parkinson. Deze zorgverleners staan garant voor een deskundige behandeling van parkinsonpatiënten in de directe woonomgeving van de patiënt en werken nauw samen met de parkinson-verpleegkundigen en neurologen van het ziekenhuis.

In Nederland leven naar schatting 70.000 mensen met de ziekte van Parkinson of een vorm die daarop lijkt. Als gevolg van de vergrijzing zal dit aantal de komende 10 jaar verder toenemen. Parkinson is een uitzonderlijk complexe aandoening. De meest bekende symptomen zijn traagheid en beven. Naast deze verschijnselen kunnen andere problemen optreden, zoals een depressie, pijn, slaapstoornissen, incontinentie, verandering in seksuele omgang en valincidenten. Ook het denken kan veranderen, wat zich bijvoorbeeld kan uiten in problemen met het logisch plannen in complexe situaties. Het verloop van Parkinson is chronisch progressief. Dit betekent dat de symptomen in de loop van langere tijd erger worden en dat zich steeds meer nieuwe klachten kunnen voordoen.

Er zijn veel goede medicijnen op de markt die voor de behandeling van de ziekte. Helaas reageren niet alle ziekteverschijnselen op medicatie. Voorbeelden van verschijnselen die vaak maar moeizaam verbeteren met medicatie zijn een verminderde balans, moeite met spreken en moeite met het uitvoeren van huishoudelijke taken. Daarom is het verstandig dat naast de neuroloog ook andere zorgverleners betrokken zijn bij de zorg. Voorbeelden hiervan zijn onder andere een fysiotherapeut, oefentherapeut Cesar / Mensendieck, logopedist, ergotherapeut of psycholoog. Het grote aantal betrokken zorgverleners maakt de zorg rond de parkinsonpatiënt (en diens naaste omgeving!) extra complex. Het is belangrijk dat de betrokken zorgverleners goed samenwerken om een patiënt gezamenlijk te behandelen en een optimale zorg leveren. Dit vraagt om zowel de gerichte expertise als nauwe samenwerkingsverbanden tussen alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor Parkinson. Daarom is het ParkinsonNet opgezet.

Meer informatie over ParkinsonNet is te vinden op www.ParkinsonNet.nl. Via deze website is ook een regionale folder te downloaden waarin de adressen staan van alle therapeuten die aangesloten zijn bij het ParkinsonNet.

advertentie
advertentie