Snelheidsmaatregelen ochtendspits A15

19 juni 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De maximumsnelheid op de A15 richting Rotterdam tussen Gorinchem Oost en Papendrecht wordt vanaf 22 juni bij (dreigende) filevorming in de ochtendspits verlaagd. Rijkswaterstaat verwacht dat er een rustiger verkeersbeeld ontstaat, waardoor de reistijd betrouwbaarder wordt. Op dit gedeelte van de A15 staan vaak files. Zowel knooppunt Gorinchem als de aansluiting Wijngaarden zijn belangrijke knelpunten, die leiden tot files.

De snelheidsbeperking wordt alleen ingezet op de stukken waar het op dat moment het drukst is. Afhankelijk van de drukte wordt de maximumsnelheid 90 of 70 kilometer per uur. Rijkswaterstaat verwacht dat deze aanpak de schokgolven vermindert tussen Gorinchem Oost en Papendrecht. Het zal de filevorming niet oplossen maar naar verwachting wel verminderen.

Wegverkeersleiders in de verkeersmanagementcentrale in Rhoon en weginspecteurs op de weg zelf bepalen met ondersteuning van systemen gezamenlijk het moment dat en de plaats waar de maximumsnelheid omlaag wordt gebracht. Zij monitoren constant of de maatregel het gewenste effect heeft. Als dat niet het geval is, wordt de maatregel aangepast.

Rijkswaterstaat beïnvloedt steeds vaker actief het verkeer om de doorstroming te verbeteren. Zo gelden op de A13 tussen knooppunt Ypenburg en het Kleinpolderplein, de A27 tussen Lexmond en de Merwedebrug en op de A15 tussen Rozenburg en Vaanplein bij drukte in de avondspits een aangepaste maximumsnelheid. De ervaring daar is dat een lagere snelheid leidt tot een rustiger verkeersbeeld en minder file. Bovendien zet Rijkswaterstaat snel maatregelen in bij calamiteiten of bij wegwerkzaamheden. Daarbij gaat het niet alleen om aanpassingen van de maximumsnelheid. Ook valt te denken aan informatie op panelen boven de weg over alternatieve routes en reistijden of aan het tijdelijk afsluiten van bepaalde op- en afritten.

advertentie
advertentie