Wéér bomen scholieren vernield

19 juni 2009 om 00:00 Nieuws

In het Kompas Sliedrecht stond op donderdag 14 mei het volgende stuk:

SLIEDRECHT - De leerlingen van de Prins Willem Alexanderschool en De Wilgen hebben afgelopen maart in het kader van de Nationale Boomfeestdag 41 nieuwe bomen geplant in het Kaaipark en bij het fietspad langs de Tiendweg. Zeventien boompjes zullen niet uitgroeien tot een eik of een beuk. Ze zijn namelijk vernield.

Vorige week zijn vijf bomen vernield en afgelopen weekend heeft de Sliedrechtse politie de aangifte ontvangen dat twaalf bomen kapot zijn gemaakt. Wethouder Remco van de Ven deelde dit maandagavond mee voor aanvang van de raadsvergadering en sprak daarmee zijn afkeer uit. Hij roept mensen die iets hebben gezien op contact op te nemen met de politie zodat de vandalen in de kraag worden gegrepen en de net geplante bomen met rust worden gelaten.

Ik ben het geheel met wethouder Van de Ven eens dat dit onacceptabel is en dat de vandalen gepakt moeten worden.

Hedenochtend ben ik bij de politie geweest en heb ik gesproken met buurtagent Van Beest. Mijn achterburen hadden namelijk gisteren in omheinde achtertuin van hun buurman (huurder tot 12 juli) besloten dat zij de seringenboom wel konden stukzagen tot ca 30 cm hoogte. Het betreft dus de boom van iemand die niet thuis is en geen toestemming heeft gegeven.

Derhalve heb ik de politie gevraagd hier actie op te ondernemen. Dit waren ze niet van plan. Waar ik me druk om maak. En als de seringenboom weer uit gaat lopen is ie niet dood en kan er derhalve geen sprake zijn van vernieling. Aangifte doen van huisvredebreuk (art 138 Wetboek v Strafrecht) en het zonder toestemming iemands boom kort en klein maken wilde deze agent niet doen aangezien de rechter gelijk zal seponeren. Onnodige moeite dus. Na aandringen van mijn kant zal de politie contact opnemen met de betreffende snoeiende achterburen. Ik ben benieuwd wat de politie zal zeggen. Ik heb er geen vertrouwen in.

Ik zie hier een grote parrallel met het krantenartikel. Als de betreffende bomen dus keurig weer gaan uitlopen zijn ze dus niet vernield en zal / wil de politie geen actie ondernemen. Op deze manier geven we dus een vrijbrief aan iedereen: als een stuk groen in Sliedrecht niet bevalt, maak het dan gerust kort en klein maar zorg ervoor dat het groen weer kan uitlopen.

Ik hoor graag van u of u weet of deze bomen daadwerkelijk zijn vernield danwel dat na kortwieken de bomen gewoon weer kunnen uitlopen want dat is er volgens de politie niets aan de hand.

Met vriendelijke groet,

Eugène de Goeij

advertentie
advertentie