Oprichting Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid

1 juli 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/REGIO - Sinds 1 juli is de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid formeel een feit. Ter verbetering van de rampenbestrijding en crisisbeheersing komen ondermeer de regionale brandweer en de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen, de GHOR, onder één bestuur. De nieuwe Gemeenschappelijke Regeling die dit regelt, is inmiddels door alle gemeenten in de regio goedgekeurd. Op 1 juli vindt de eerste vergadering plaats van het nieuwe Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio.

Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio bestaat uit de burgemeesters van de 19 gemeenten in het gebied, onder voorzitterschap van de burgemeester van Dordrecht. Ook de hoofdofficier van justitie en de dijkgraven van de beide waterschappen in het gebied hebben zitting in het bestuur. De heer P.L.J. Bos is aangesteld als directeur Veiligheidsregio, tevens commandant regionale brandweer en is verantwoordelijk voor het inrichten van de nieuwe organisatie.

De gemeenten in de regio hebben besloten de Veiligheidsregio op te richten vooruitlopend op de nieuwe Wet Veiligheidsregio’s die vermoedelijk per 1 januari 2010 van kracht wordt. Op 1 januari 2010 zal ook de organisatie van de Veiligheidsregio gereed zijn. Overigens blijven de brandweer, politie en ambulancedienst normaal hun eigen taken uitvoeren en verandert er niets aan de manier waarop deze diensten gealarmeerd kunnen worden. Telefoonnummers blijven ongewijzigd en brandweerkazernes blijven gewoon in stand.

De nieuwe Wet Veiligheidsregio’s heeft tot de doel de rampenbestrijding en de crisisbeheersing te verbeteren. De Veiligheidsregio biedt de brandweer, politie, geneeskundige hulpverlening en gemeenten een stevige structuur om hun samenwerking op het terrein van rampenbestrijding en crisisbeheersing te versterken.

Zuid-Holland Zuid heeft er daarnaast voor gekozen om de samenwerking van deze hulpdiensten met partners zoals de Milieudienst, Rijkswaterstaat, de Waterschappen en Defensie met de Veiligheidsregio te intensiveren. Met de komst van de Veiligheidsregio worden veel van de bestaande hulpstructuren overbodig en ontstaat een voor bestuurders, medewerkers en burgers heldere en slagvaardige organisatie. Die organisatie leidt tot een betere samenwerking tussen de betrokken diensten en vervolgens tot meer veiligheid.

advertentie
advertentie