'Ik heb altijd al geweten dat black en white gelijk zijn'

2 juli 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/TANJEH – Een vakantiehuis voor Sliedrechters in Gambia, dat is het doel dat Pa Moduri Camara voor ogen heeft. ,,That is my mission”, legt de 38-jarige Afrikaan uit. Hij trommelt het benodigde geld bij elkaar met wat hij ‘Afrikaanse culturele muziek’ noemt. Maar als je goed luistert hoor je af en toe de volgende tekst voorbij komen: “If you want to go to a land of peace, love, joy and harmony, come to Holland, come to Sliedrecht.”

Door Margreet Strijker

Hij is deze zomer voor de derde keer in Sliedrecht en spreekt inmiddels naast vloeiend Engels ook redelijk goed Nederlands. Moduri vertelt: ,,Ik ben hier steeds op uitnodiging van mijn vriend Adriaan Visser. Hij was in 2000 voor het eerst in Gambia op vakantie. Ik was toen zijn gids en liet hem veel van onze plaatsen en tradities zien. Toen hij in 2001 weer kwam had ik als surprise een vakantiehuis voor hem gebouwd.”

Adriaan bezocht vanaf toen bijna jaarlijks Gambia en mede daardoor raakte Moduri steeds meer geboeid door ons Baggerdorp. ,,Ik heb altijd al geweten dat black en white gelijk zijn. We hebben hetzelfde rode bloed. Ik vind Sliedrecht en jullie tradities en cultuur erg mooi.”

Moduri woont in Tanjeh, een grote vissersplaats aan de kust van Gambia. In 2003 was hij voor het eerst in Sliedrecht. Sindsdien is hij op een stuk land van zijn vader een vakantiehuis aan het bouwen, waar Sliedrechters kennis kunnen maken met zijn geschiedenis en tradities. Overigens leert de Gambiaan ook steeds meer kanten van onze cultuur kennen. Hij bezocht onder andere Blijdorp, de Euromast en de Efteling. Rotterdam is mooi en de Efteling heel leuk en overal very nice people.”

Het Sliedrechthuis heeft al muren, twee slaapkamers en twee douches met toilet maar het dak ontbreekt nog. Sliedrecht kan Moduri Camara nog tot 19 juli zien en horen trommelen bij de ingang van diverse supermarkten.

advertentie
advertentie