Wat mij boeit … klassiek tot rock & roll

8 juli 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Het eerste plaatje dat ik kocht was klassiek. Het volgende werd een Rock & Roll singletje. Ik was toen 14 jaar.” Hiermee geeft Klaas de Winter aan dat je met hem alle kanten op kan. ,,Ik geniet van muziek van Hildegard van Bingen, een benedictijner componiste uit de 11e eeuw, van Folkmuziek maar ook van The Shadows. Het bleef niet bij plaatjes draaien alleen: Klaas zingt en speelt gitaar. Hij is de dirigent van schipperskoor de Pontonniers en de K van het trio K.I.S. Hij speelde in de Mens erger je niet Pluk en Jugband, stond aan de wieg van Smartlappenkoor Bagger en had een eigen popkoor: Just for Fun.

Door Margreet Strijker

,,We hadden thuis in Vlaardingen een mondorgeltje en een ukelele en daar speelden we allemaal (elf kinderen) op. Mijn vader hield van klassieke muziek en heeft een paar jaar trombone gespeeld. Op de zondagsschool was een overtollig harmonium en omdat ik daar weleens op pingelde, kreeg ik het mee. Ik heb zo’n driekwart jaar les gehad, maar toen boeide het me niet meer want ik ontdekte de gitaar. Het was het begin van de Rock & Roll tijd, halverwege de jaren 50. Ik was een jaar of 15 en had met vrienden een bandje: Tune Toppers. We hebben ook nog Rocking Boy en Eddy en the Trumble Tones geheten. Door de week repeteren en in het weekend traden we op met nummers van Cliff Richards and The Shadows en van The Everly Brothers.”

Vanwege de militaire dienst moest hij ermee stoppen. Daarna kwam er door werk en een gezin met vier kinderen weinig meer van muziek maken. Maar thuis en op familiefeesten bleef hij wel gitaar spelen en zingen, vaak samen met echtgenote Sjaan. Ook tijdens het familie Pinksterweekend, waarvan dit jaar de 25ste editie gehouden werd lieten Klaas en Sjaan regelmatig van zich horen. Een bijzonder hoogtepunt was: ‘Ze deed het omspres’ een wraakzuchtig levenslied met een smartelijk einde van Robert Long.

,,Toen we net in Sliedrecht woonden, kwamen we vaak in ‘Pauls Tapperij’. Daar is het idee ontstaan voor een band. Ik heb het cassettebandje nog van het première optreden in 1982 van deze Mens erger je niet Pluk en Jugband.” Vele jamsessies in het spraakmakende etablissement van Paul Koot aan de Kerkbuurt zouden nog volgen. Klaas heeft ongeveer drie jaar bij de Jugband gespeeld, maar daarna ontbrak hem door gemeenteraadswerk voor Pro(gressief) Sliedrecht de tijd.

In 1996 was hij betrokken bij de oprichting van Smartlappenkoor Bagger. Tot 2005 zat hij in het bestuur, was Baggerbandleider en fungeerde af en toe als interim dirigent. ,,We hebben daar de eerste jaren heerlijk gezongen. Het was een spontaan koor. De echte oude smartlappen zoals ‘Het broekie van Jantje’ en ‘Blinde Ogen’ deed ik graag, maar ook ‘Veronica’ een nummer van Cornelis Vreeswijk vond ik leuk. Na tienen, als de repetitie afgelopen was, zongen we vaak nog na. Nummers als ‘Somewhere Between’, ‘The Wild Rover’ en ‘Sloop John B’.”

In 2004 werd Klaas gevraagd of hij dirigent wilde worden van een nieuw Schipperskoor in Papendrecht. ,,Hoewel ik van origine geen dirigent ben, wilde ik het wel proberen. Het beviel goed want De Pontonniers vieren binnenkort het eerste lustrum.”

In 2005 werd door Klaas, Sjaan en hun schoonzus Yvonne Just For Fun opgericht: een Sliedrecht popkoor dat evergreens op het repertoire had staan. ,,We hebben dat ongeveer twee jaar gedaan. Het was leuk, maar we hadden een chronisch tekort aan mannenstemmen en er was altijd een hoop te regelen voordat we konden gaan zingen. Dus daar zijn we mee gestopt.”

In vervolg daarop is het trio K.I.S. (Klaas, Yvonne en Sjaan) ontstaan. Op het repertoire staan Golden Oldies uit de jaren 40 tot 80: nummers als ‘Don’t fence me in’, ‘Bye bye Love’ en ‘Green door’. Het trio trad onder meer op ter gelegenheid van de opening van de Voedselbank, bij het 25-jarig jubileum van Jeu-de-boulesclub De Schalm en tijdens een diner dansant.

Klaas beschikt over een professionele muziekinstallatie en er wordt thuis gerepeteerd. In de studio zijn diverse gitaren, een eensnarige viool met een toeter erop en sinds kort ook een banjo te vinden. ,,Ik zag de leadzanger van Jan Pak de Leuning erop spelen en het leek mij ook wel wat.” Hij kreeg de banjo voor zijn 65ste verjaardag van zijn collega's. ,,Sjaan organiseerde een groot verrassingsfeest dat ik zelf aan elkaar mocht zingen met K.I.S. en met het duo Paul en Mariska. Het was leuk, maar ik vond het wel vreemd dat Vlaardingen (zijn familie) er niet bij was. Even later bleken ze met z’n allen ‘ingehuurd’ te zijn als schipperskoor. Van mijn 90-jarige vader tot de jonge nichtjes en neefjes verkleed als matroos. Eén van mijn kleindochters die toen pas zes jaar was speelde gitaar. Iedereen deed wel wat op muzikaal gebied. Ook de Pontonniers kwamen met een trommelaar voorop binnenvallen. Geweldig.” Inmiddels is Klaas alweer een jaartje ouder. ,,Als de stem het blijft doen hoop ik nog heel lang door te gaan. Zo goed mogelijk en met heel veel plezier.”

Zie: www.depontonniers.nl en www.everyoneweb.com/kis.

advertentie
advertentie