Baars Engineering houdt familienaam hoog

9 juli 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – In bedrijfsunit B10 aan de Prisma 100 is sinds twee jaar Baars Engineering gevestigd. De roots van het bedrijf liggen in de scheepsbouw. Arie Baars startte in 1920 met de bekende Sliedrechtse scheepswerf, die eind jaren negentig ophield te bestaan. Zijn kleinzoon Jacob maakte in dezelfde periode de overstap van scheepsbouw naar bruggen- en constructiebouw. Daarnaast startte hij in 2007 samen met zijn zoons Hans en Adriaan het engineeringbedrijf op.

Door Ria Scholten

,,Wij richten ons op het ontwerpen, berekenen en tekenen van schepen, machines en (beweegbare) staalconstructies. Bij het laatste kun je denken aan bijvoorbeeld aan een schepenlift, een scharnierbare barrier of een beweegbare verkeersbrug”, legt Jacob uit. ,,Momenteel zijn we in opdracht van een groot bedrijf bezig met het ontwerpen van een handbediende, traploos verstelbare onderhoudsstelling. Op verzoek van de klant kunnen we dus écht maatwerk leveren. We werken volgens de geldende normen voor de sterkte en veiligheid op het gebied van staalconstructie en scheeps- en bruggenbouw.”

In de loop van de jaren heeft de klassieke tekentafel steeds meer plaatsgemaakt voor de computer waarop met speciale software eerst 2D en later 3D ontwerpen konden worden gemaakt. Zowel Hans als Adriaan heeft zich bekwaamd in het tekenen in Autocad en Inventor. De nieuwe generatie computers en softwarepakketten maakt het mogelijk om een technisch ontwerp al in een vroeg stadium ook voor niet-technici te visualiseren. ,,Ik heb op de computer zelfs eens een beweegbare brug ontworpen, die voorzien is van écht werkende slagbomen”, verduidelijkt Hans.

Baars Engineering houdt zich ook bezig met detachering, met dien verstande dat desgewenst op locatie werk voor derden kan worden verricht. ,,Binnen ons bedrijf is een behoorlijke dosis vakkennis en ervaring aanwezig”, vertellen de heren. ,,Daarnaast durven wij te stellen dat de tarieven die wij in rekening brengen in een goede verhouding staan tot de door ons geleverde kwaliteit. Op de website www.baarssliedrecht.nl is een flink aantal gerealiseerde projecten te vinden. Ze geven een goed beeld van de diversiteit van onze mogelijkheden.”

,,Graag willen we alvast een paar voorbeelden noemen zoals de verbouw van een stationaire baggerponton naar een zelfvarend werkschip met Schottel voortstuwing. Van dit schip waren vrijwel geen tekeningen voorhanden. Eerst hebben we de bestaande toestand in kaart gebracht die als basis heeft gediend voor het verbouwde schip. Ook hebben we een zelfdragend aluminium frame voor op een vrachtwagen ontworpen. Dit 20ft frame bevat verschillende zware componenten zoals een compressor met drukvat en een watertank en kan worden ingezet bij onderhoudswerkzaamheden langs de weg.”

Het bureau is telefonisch bereikbaar via 0184-435408.

advertentie
advertentie