Remco van de Ven onthult nieuw verkeersbord voor de binnenvaart

10 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Schippers kunnen

straks zien waar

walstroom is

SLIEDRECHT - De Drechtsteden werken gezamenlijk aan walstroomvoorzieningen. Om schippers duidelijk te maken waar de walstroom straks verkrijgbaar is hebben de Drechtsteden afgelopen woensdag in Sliedrecht een nieuw verkeersbord voor de binnenvaart gepresenteerd. Wethouder Remco van de Ven onthulde het bord waarop een pictogram van een stekker met de aanduiding 230 / 400 Volt staat. De Drechtsteden hebben het bord ontwikkeld, omdat er nog geen verkeersteken beschikbaar is. De kans is aanwezig, dat het bord ook landelijk zal worden ingevoerd.

In het Regionaal Programma Luchtkwaliteit 2006 -2010 Drechtsteden is een analyse gemaakt van luchtvervuiling en zijn concrete maatregelen geformuleerd. Eén van de maatregelen is het gebruik van walstroom door de binnenvaart en riviercruiseschepen. Door het aanbieden van Walstroom kunnen schippers die afmeren stroom vanaf de wal krijgen. Het gebruik van eigen generatoren is dan niet meer nodig. Dat levert een verbetering van de luchtkwaliteit en minder geluidhinder voor direct omwonenden.

Er worden in de Drechtsteden totaal circa 30 walstroomkasten geplaatst. De kasten bieden meerdere aansluitingen. De vijf gemeenten die walstroom aanleggen zijn Alblasserdam, Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. Vanwege het grote milieuvoordeel draagt de Europese Commissie € 1,12 miljoen bij voor dit project. Ook de Provincie Zuid-Holland wordt een financiële bijdrage geleverd.

Omdat de aanleg van walstroom nog geen routineklus is, wordt intensief samengewerkt met andere havens die walstroom aanleggen, zoals Rotterdam en Amsterdam. Daar werd het idee van een landelijk symbool voor walstroom omarmd. Ook met de binnenvaartbranches en Rijkswaterstaat is contact over landelijke invoering van het bord en opname in het Binnenvaart Politie Reglement.

Dat er wordt samengewerkt aan een walstroombord is belangrijk. Nog belangrijker is dat deze havens gezamenlijk de standaard zetten voor walstroomvoorziening voor de binnenvaart. Daardoor kan de schipper straks op veel plaatsen op dezelfde manier walstroom gebruiken, met hetzelfde betaalsysteem en dezelfde dienstverlening.

Voor het gebruik van walstroom zijn meerdere mogelijkheden om deel te nemen en af te rekenen, onder andere met creditcard en mobiele telefoon. Belangrijk is dat ook buitenlandse schippers stroom van de wal kunnen afnemen.

advertentie
advertentie