Alcohol in het spel bij aanrijding

13 juli 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Dat alcohol in het verkeer gevaarlijk is bleek zondagnacht 12 juli weer toen een 20-jarige automobilist tegen een verkeerszuil aanreed. Gelukkig raakte niemand daarbij gewond. De jongeman reed op de Lijsterweg toen hij zijn auto niet meer onder controle had. Bij onderzoek bleek dat hij had gedronken en op de ademtest blies hij 640 ug/l waar 220 ug/l strafbaar is gesteld. De 20-jarige is bovendien beginnend bestuurder.

Sinds 1 januari 2006 is de wetgeving voor beginnende bestuurders strenger dan voor ervaren deelnemers aan het verkeer. Voor de beginners ligt de grens op 88 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht (=ug/l); voor ervaren bestuurders is dit 220 ug/l. Een beginner is iemand die na 29 maart 2002 het rijbewijs heeft gehaald. De eerste vijf jaar geldt voor hen de lagere limiet. Dit percentage geldt ook voor alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar. Doel van de regels is om de combinatie van drinken en rijden tegen te gaan. De strengere regels gelden voor jongere en minder ervaren bestuurders, omdat juist die groep een hogere kans heeft op een ongeluk of het veroorzaken daarvan.

Na verhoor kon de jongeman lopend zijn weg naar huis weer vervolgen. De officier van justitie beslist of en wanneer hij zijn rijbewijs weer terug krijgt.

advertentie
advertentie