'Het is wachten op een volgende aanslag'

14 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Aangestoken branden

zorgen voor grote

onrust in Sliedrecht

SLIEDRECHT - Eigenlijk wil gedupeerde J.G.F. Bruning het niet hardop zeggen, maar hij weet het zeker: ,,Dit is kwajongenswerk. Na het uitgaan steken ze de containers in brand. Maar zeg er maar niks van want ze weten je te wonen. Ze hebben ook al drie keer bij me ingebroken. Vorige maand was het nog raak. Het is nu wachten op een volgende aanslag”, treurt de Sliedrechter. Drie huizen aan de Vogelenzang in Sliedrecht zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag flink aangetast door aangestoken branden. Twee huizen zijn zo zwaar beschadigd dat ze voorlopig onbewoonbaar zijn. Bij alle bewoners leeft het vermoeden dat een groep uitgaansjongeren de brand heeft veroorzaakt. De politie is een groot onderzoek gestart en zoekt mensen die iets vreemds hebben gezien die nacht.

Door Peter Stam

De negentigjarige Bruning is het enige slachtoffer dat wil vertellen over de brand. De anderen zijn nog te emotioneel om hun verhaal te vertellen. ,,Ik was die dag jarig en ging laat slapen”, vertelt de hoogbejaarde oud-directeur van Streekschool Amsterdam. ,,Ik was in mijn eerste slaap en werd wakker door een sterke brandlucht. Het eerste wat ik dacht was: ‘Waar ben ik? Waarom ruik ik rook? Wat is dat vuur bij de deur?’. Ik ben uit bed gestapt en liep naar de voordeur. Toen ik deze opende zag ik een enorme wolk met vuur en brandende containers. De wind stond naar binnen dus ik deed snel de deur dicht. Ik kon nog net roepen: ‘Brand! Brand!’. Binnen een paar minuten werd ik door twee buurjongens gered. De brandweer heeft daarna in korte tijd mijn huis geblust. Het raam is gesneuveld en het hout boven de deur is verbrand. Verder heb ik wat rook binnen gekregen maar dat valt mee”, vertelt Bruning.

Bij de branden, die in beide gevallen zijn ontstaan in vuilcontainers raakte niemand gewond. De eerste brandmelding was vrijdagnacht net na één uur op nummer acht van de Vogelenzang. Buurman P.A. Den Boer vertelt wat hij van de bewoner hoorde: ,,Mijn buurman lag te slapen en werd wakker van zijn brandmelder. Hij hoorde telkens piepjes dus hij dacht dat de batterij leeg was. Maar het geluid bleef zolang aan dat hij toch maar ging kijken wat er aan de hand was. Toen zag hij dat door een brand in de vuilcontainer de gevel in lichtelaaie stond en heeft hij de brandweer gebeld. Het vuur was snel onder controle. De rookmelder heeft zijn leven gered. De afgelopen dagen hebben de buren in het Golden Tulip hotel in Papendrecht geslapen. Waar ze de komende weken onderdak hebben weet ik niet.”

Familie Kaijim woont aan de andere kant van nummer acht. Hun huis heeft weinig schade opgelopen. Er hing alleen een rooklucht binnen. Meneer Kaijim zegt flink geschrokken te zijn. ,,Je voelt je na zo’n brand een stuk minder veilig. Dat gaat na verloop van tijd over, maar toch. We hebben voor de zekerheid rookmelders gekocht en opgehangen. Je weet maar nooit."

Volgens passant Edwin de Jong uit Sliedrecht is er tegenwoordig vaak overlast in de Sliedrecht. ,,De laatste weken zijn er meer branden rond dit tijdstip geweest. Een keer een bankje en een schuur. Wie weet zijn het wel weer van die pyromaantjes als vorig jaar. Het geeft voor mij een beangstigend gevoel. Misschien is het de volgende keer mijn huis. Zeker als je net als bij deze huizen veel hout hebt, brandt het huis als een fakkel. Die toekomst zal het uitwijzen,” aldus een bezorgde De Jong.

Politiewoordvoerster Wilma Noordergraaf liet weten dat de politie een groot buurtonderzoek is gestart. ,,We proberen zoveel mogelijk informatie te verzamelen over wat er gebeurd is die nacht. Als mensen wat vreemds hebben gezien of hen is iets opgevallen kunnen ze contact opnemen met 0900-8844 of via een anonieme tip. Dat kan via 0800-7000. We gaan er in ieder geval van uit dat de branden zijn aangestoken. Want een kliko gaat immers niet vanzelf branden.”

Anderhalf jaar geleden werd Sliedrecht ook al geteisterd door vele branden. Leden van de jeugdbrandweer bleken toen de daders.

advertentie
advertentie