Nieuwe naam voor Stichting Ouderenwerk

20 juli 2009 om 00:00 Nieuws

‘Manier waarop we

naar mensen kijken

verandert niet’

SLIEDRECHT – Stichting Welzijnswerk Sliedrecht. Dat is voortaan de nieuwe naam van Stichting Ouderenwerk in Sliedrecht. Met de naamsverandering wil de stichting zich op een nieuwe manier op de kaart zetten en laten zien dat vanaf nu niet alleen ouderen voor allerhande zaken bij de stichting terecht kunnen. Afgelopen donderdag onthulden de op een na oudste én de jongste vrijwilligers die via Stichting Welzijnswerk Sliedrecht aan de slag zijn de nieuwe naam.

Door Marjanne Dijkstra

Mevrouw Steur (86) doet zo’n een keer in de twee weken vrijwilligerswerk voor het ouderenwerk. Regina Keesmaat (20) is vooral bezig met het sociaal raadsliedenwerk. De twee verrichtten de officiële openingshandeling van de vernieuwde stichting. Directeur André Schoonderbeek (foto) legt uit wat Ouderenwerk deed: ,,Veertig jaar zijn we actief geweest in het bejaardenwerk met een maaltijdendienst en De Schalm als activiteitencentrum. Veel gebeurde in de cirkel van het activiteitenwerk; oudere mensen verliezen vrienden en familie, hun netwerk brokkelt af en ze vereenzamen. Ook werd veel aan bewonersactiviteiten gedaan zoals zwemmen en gymnastiek. Daarnaast hadden we ook dienstverlening onder ons, zoals een klussendienst, schoonmaken en boodschappen doen.”

Door de invoering van de WMO op 1 januari 2007 is dat plaatje veranderd, meent Schoonderbeek. ,,Maar in feite gaan we nu hetzelfde doen. Voor mensen die zich niet zelfstandig kunnen handhaven compenseren we dat tekort. Je moet denken in de voorzieningensfeer voor mensen als compensatie van functieverlies. Maar we gaan bijvoorbeeld ook werken als mantelzorgsteunpunt en als punt voor vrijwilligerswerk met een vrijwilligersvacaturebank. Zo kunnen we andere organisaties die met vrijwilligers werken ondersteunen. Voor zowel mantelzorgers als vrijwilligers geldt dat als zij er niet zijn veel werk stil staat. Mensen vallen buiten de boot en er komt meer druk te liggen op de reguliere zorginstanties. Het sociaal raadsliedenwerk is een plek waar mensen terecht kunnen die moeite hebben met instanties, die bijvoorbeeld problemen hebben met schuldhulpverlening of een uitkeringsinstantie. In feite zijn we met onze nieuwe werkzaamheden slechts een verbredingstraject ingegaan. We hebben de leeftijdsgrens losgelaten. Zo kunnen alle mensen ondanks hun beperking toch deelnemen aan de maatschappij.”

Alleen de doelgroep is veranderd, stelt Schoonderbeek. ,,Daarbij moesten we wel een naam hebben waarmee iedereen zich kan identificeren. Zo is Stichting Welzijnswerk Sliedrecht gekozen. Natuurlijk vergt de verbreding een iets andere inzet en aanpak, maar we kijken goed welke competenties en mensen we nodig hebben. De cliënten die we bedienen zijn misschien anders, maar de manier waarop we naar mensen kijken verandert niet.”

advertentie
advertentie