Column 'Uw buurtagent'

28 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Zakkenrollerij deel 2

Terwijl de felle zon de straatklinkers van het Burg. Winklerplein teistert, lopen vier in blauwe polo-shirts gehulde personen met spiedende blikken over de wekelijkse markt te struinen. Ondanks hun gevorderde leeftijd lopen zij met een sterk ontwikkeld zelfbewustzijn te loeren naar potentiële slachtoffers van bijkans het oudste vergrijp dat de mens in haar geleidelijke ontwikkeling heeft voortgebracht, namelijk zakkenrollerij.

U begrijpt het waarschijnlijk al. Ik heb het over de acht vrijwilligers die als exponenten van het “zakkenrollerij project Sliedrecht” zich iedere woensdag bewegen tussen de bezoekers van de weekmarkt. Ook kunt u hen zomaar tegenkomen in de gangenstelsels van de plaatselijke supermarkten. Geheel opgenomen in de wekelijkse folklore van de markt spreken zij de bezoekers aan.

Met name mensen van gevorderde leeftijd genieten hun belangstelling. Dat is de doelgroep waarvoor het project uiteindelijk is opgezet. Het zijn die mensen die zo gemakkelijk gerold kunnen worden. Hun vaak naïeve oprechtheid speelt hen soms parten waarover 37 gedupeerden in Sliedrecht en directe omgeving kunnen meepraten. Zij waren vorig jaar het slachtoffer van dit laakbare gedrag. Niet alleen hun portemonnee werd gerold. Ook de daarin aanwezige pincode werd gekraakt, gevolgd door een succesvolle aanval op de bankrekening. Het bureau “Slachtofferhulp” mocht bij enige regelmaat zijn diensten bewijzen.

Het moest dus anders en het is anders geworden. Op een alleraardigste manier worden personen door hun generatiegenoten iedere week aangesproken. Onder het motto “gelegenheid maakt de dief” wordt de persoon in kwestie voorgelicht op welke veilige wijze zij wél met hun portemonnee, tassen, rugzakken e.d. dienen om te gaan.

Het wordt merkbaar gewaardeerd. Niet alleen door hen maar ook door de kooplieden en hun bezoekers. Het geeft immers een gevoel van saamhorigheid en veiligheid voor elkaar. Er wordt gecommuniceerd en weer op elkaar gelet. Erg belangrijk in deze tijd toch.. ?

En de senioren zelf? Ze groeien in hun rol en bloeien op door hun rol. Met een vanzelfsprekende zekerheid staan ze de mensen te woord. Gemotiveerd en gedreven om hun (oudere) medemens te behoeden voor dit soort criminaliteit en ander misère.

Een zinvol project waar zelfs de televisie een paar maanden geleden belangstelling voor heeft getoond waardoor het gehele land inmiddels op de hoogte is van deze succesvolle aanpak.

En dat de senioren winst boeken blijkt wel uit de cijfers: tot op heden een drietal slachtoffers waarvan twee niet eens op de markt plaatsvonden. Een pluim voor deze vrijwilligers die in mijn beleving model staan voor de zo vaak geroemde “burgerparticipatie.” Sliedrecht mag trots zijn op deze “krasse knarren”.

Klaas Blokland

buurtagent Sliedrecht (centrum)

klaas.blokland@zuid-holland.politie.nl

advertentie
advertentie