Met een zonnepont de Biesbosch in

31 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Wandelen in nieuwe

natuur in de wandel-

maand september

REGIO - Biesboschcentrum Dordrecht heeft in de wandelmaand september een extra service voor wandelaars die de Biesbosch willen ontdekken: elke zondag vaart er dan een voetveer naar de Huiswaard, een nieuw natuurontwikkelingsgebied.

De Huiswaard is alleen over water bereikbaar. Het gebied bestaat uit een voormalige graslandpolder en een restant van een populierenbos. In 1995 werd de kade eromheen op twee plekken doorgestoken. Sindsdien stroomt twee maal per dag het zoete water van de Biesbosch de polder in en uit. Bij hoog water zwemmen er vissen in de polder, bij laag water valt hij droog. Het voedselrijke gebied trekt veel steltlopers aan. De populieren die er nog staan sterven langzaam af, om plaats te maken voor een moerasbos.

Over de dijkdoorsteken zijn bruggetjes gelegd, zodat je een wandeling van ongeveer vijf kilometer over de kade rondom het gebied kunt maken. De wandeling voert langs het oude populierenbos, over de dijk langs de Nieuwe Merwede met uitzicht op ruige nieuwe moerasnatuur en door een typisch Biesboschgebied met riet en knotwilgen. Met fluisterboot de Sterling, een boot op zonne-energie, vaar je in ongeveer een half uur van het Biesboschcentrum naar de Huiswaard. Het Biesboschcentrum organiseert regelmatig excursies onder leiding van gidsen op de Huiswaard, maar nu kan iedereen er dus ook op eigen gelegenheid wandelen.

Vanaf Biesboschcentrum Dordrecht vertrekt de Sterling elke zondag in september één keer per uur op het hele uur van 11.00 tot 16.00 uur. Vanaf de Huiswaard vaart de boot één keer per uur terug naar het Biesboschcentrum, steeds op het halve uur van 11.30 tot 16.30 uur. Om 11 uur is er een Huiswaardtocht onder leiding van Biesboschgidsen. Wie met het fluisterpontje meevaart, kan dan kiezen voor de excursie of voor wandelen op eigen gelegenheid.

Kaartjes voor de Huiswaardpont zijn verkrijgbaar in het Biesboschcentrum. Ze kosten € 5,15. Deze prijs is hetzelfde voor volwassenen en kinderen. De precieze data zijn zondag 6, 13, 20 en 27 september.

Meer informatie en reserveren voor de excursie kan bij Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53, 3313 LP Dordrecht, tel. 078 630 53 53, info@biesbosch.org. Of kijk op www.hollandsebiesbosch.nl.

advertentie
advertentie