Kleermakerij Klous zal gemist worden

31 juli 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Iedereen die nog een gescheurde spijkerbroek heeft liggen, een te wijde rok of jasje met kapotte rits kan nog heel even terecht bij Adri Klous. Aan het eind van deze maand moeten ze echter een ander adresje zoeken of zelf naald en draad ter hand nemen. Want Adri stopt ermee. Na 25 jaar Kleermakerij Klous vindt de 70-jarige Sliedrechtse het mooi geweest. ,,Ik ben nu nog goed en voel me prima. Het is tijd om andere dingen te ondernemen, te reizen en meer van de kleinkinderen te genieten."

Tijdens het interview is het een komen en gaan van klanten die één voor één het slechte nieuws te horen krijgen. ,,Heb ik eindelijk iemand gevonden en dan stopt u ermee", reageert er een teleurgesteld. Anderen zagen het wel aan komen. ,,We dacht al 'hoe lang zou het ze het nog volhouden?'. Nou, het is je gegund, hoor. Geniet ervan."

Dat is Adri Klous zeker van plan. ,,Ik wil me wat meer in de computer verdiepen, mijn yoga-lessen weer oppakken, meer tijd doorbrengen met de kleinkinderen en met een reis-vriendin door Europa trekken", klinkt de actieve 70-jarige enthousiast. Maar ze geeft toe dat het ook een emotioneel moment zal zijn als ze de spulletjes gaat inpakken en de deur van Kerkbuurt 111 voor het laatst op slot zal draaien. ,,Ik ben zo aan dit ritme gewend en heb het werk altijd met plezier gedaan." Ook het contact met de mensen vindt ze leuk. Adri is inmiddels een bekend gezicht in Sliedrecht. ,,Tijdens een rondje Kerkbuurt word ik door veel mensen aangsproken. Ik hoop wel dat dat zo blijft." Adri vindt het jammer dat ze geen opvolging heeft kunnen vinden voor haar goedlopende bedrijfje. Wel is de stomerij overgenomen, door Creamar aan de Middeldiepstraat.

Adri Klous genoot haar coupeuse opleiding aan de huishoudschool in Dordrecht, waar ze geboren en getogen is. Haar eindexamen deed ze in 1958. In een dik fotoboek heeft ze al haar herinneringen van ruim 50 jaar als coupeuse vastgelegd. Adri vertelt uitgebreid over haar vriendinnen en haar oude gewaardeerde leraar op de Dordtse school. Enkele bladzijden verder zien we de start van haar eigen bedrijf in 1984, eerst nog aan huis in de Waalstraat, een jaar later aan de Kerkbuurt 111, waar ze altijd gebleven is. ,,Ik begon met 2000 gulden, waar ik een machine van kocht en diverse materialen. Dat was het."

Het ging Adri voor de wind, omdat veel mensen haar werk al kende via de Gouden Schaar. In haar hoogtijdagen moest ze een beroep doen op diverse thuisnaaisters en zelf vaak tot in de avonduren doorwerken om al het werk op tijd en tot tevredenheid van de klant af te krijgen. Die tevredenheid van de klanten is terug te zien aan de grote hoeveelheid kaartjes in het dikke fotoboek naar aanleiding van haar 20-jarig jubileum als zelfstandig ondernemer. Aan het einde van het album zijn nog een paar witte bladzijden over, maar die zullen binnenkort gevuld worden met plaatjes en kaartjes van haar definitieve afscheid. ,,Ik neem alleen deze maand, tot 31 augustus, nog werk aan dat ik in de eerste twee weken van september kan afronden. Op donderdag 10 september van 15.00 tot 18.00 uur geef ik een klein feestje, zodat ik iedereen nog een keer de hand kan schudden, natuurlijk onder het genot van een hapje en een drankje."

Het zal een druk feestje worden, gezien de reacties in de winkel. ,,We zullen je missen", zegt een trouwe klant als ze deur uitloopt. ,,Ik jullie ook", roept Adri haar na.

advertentie
advertentie