Woningmarkt op gang door steun overheid

11 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM/SLIEDRECHT - Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht hopen met een duwtje in de rug van de Rijksoverheid de lokale woningmarkt (enigszins) op gang te brengen. De buurgemeenten zijn momenteel in de race om een subsidie los te peuteren waarmee drie grote woningbouwprojecten financieel ondersteund kunnen worden. Door een lagere verkoopprijs, een grootschalige reclamecampagne en extra fraaie accessoires in de woning, moeten potentiële huizenkopers de projecten beter in het vizier krijgen. Deze maand krijgen de gemeenten uitsluitsel over de subsidieaanvraag.

Hardinxveld-Giessendam heeft twee projecten ingediend voor de zogeheten 'stimuleringsmaatregel woningbouw': het project Peulenhof (36 woningen) en het project Wilgenzoom (97 woningen). Sliedrecht hoopt dat het plan Baanhoek-West (53 woningen) financiële ondersteuning krijgt. Deze projecten ondervinden hinder van de economische crisis. De woningmarkt zit op slot; huizenbezitters willen liever niet verhuizen, hypotheekinstellingen zijn minder scheutig met het verstrekken van leningen.

Om de verkoop van woningen te stimuleren en kopers over de streep te trekken, is de tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten ingesteld. Dit is één van de crisismaatregelen van het kabinet, dat hiervoor 395 miljoen euro heeft uitgetrokken in 2009 en 2010. De regeling moet zowel de woningmarkt als de werkgelegenheid in de bouw stimuleren. De projecten kunnen zowel betrekking hebben op huur- als koopwoningen.

De regeling is verdeeld in drie rondes: juni 2009, tweede helft 2009 en voorjaar 2010. Voor de eerste ronde is 100 miljoen beschikbaar, met een maximum van 10.000 euro per woning. ,,De subsidie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een reclamecampagne voor de projecten op te starten, een informatiecentrum in te richten en de aankoopkosten voor de woning te verlagen. Daarnaast kan de subsidie in een (nog) mooiere badkamer worden gestoken. Meer huis voor minder geld dus", legt Ineke Verkerk, beleidsmedewerker Volkshuisvesting en Monumenten van de gemeente Sliedrecht, uit.

Volle pond

Voor iedere ronde wordt een afzonderlijke regeling opgesteld. Voor de eerste ronde hebben gemeenten in totaal voor € 220 miljoen op de regeling ingetekend. De aanvragen die niet gehonoreerd worden vervallen, maar kunnen bij de tweede of derde ronde opnieuw ingediend worden. Hierbij wordt nog 295 miljoen euro verdeeld. Minister Van der Laan stelt in samenspraak met gemeenten de voorwaarden hiervan op. De gemeenten willen niet zeggen voor welk bedrag zij precies hebben ingeschreven. ,,De laagste inschrijvers hebben sowieso recht op de subsidie, maar de concurrentie van andere gemeenten is groot. Het is dus niet slim om nu prijs te geven hoeveel geld wij willen binnenslepen. We kunnen alleen zeggen dat wij niet voor het volle pond (10.000 euro per woning, red.) gaan", zegt Bram van den Heuvel, woordvoerder van de gemeente Hardinxveld-Giessendam.

Voorwaarde voor de rijkssubsidie is dat de bouwvergunning voor 25 maart 2009 moet zijn aangevraagd en dat het bouwproject voor 1 januari 2010 start. Is dit laatste niet het geval, dan vordert de minister het geld alsnog terug. De minister besluit medio augustus welke woningbouwprojecten uit de eerste ronde in aanmerking komen voor een rijksbijdrage. Ineke Verkerk van de gemeente Sliedrecht plaatst overigens een flinke kanttekening bij de subsidiemaatregel. ,,Ik betwijfel of de maatregel effectief is. Weliswaar krijgen de projecten een impuls, maar mensen kunnen en willen toch niet één, twee, drie 300.000 euro ophoesten. Elders in het land stuitte ik toevallig op een maatregel die in mijn ogen veel effectiever is. Daar is het mogelijk om een woning in te ruilen. Bij de aanschaf van een nieuwe woning, koopt de gemeente, een projectontwikkelaar of een andere partij het oude huis op. Hier kleven natuurlijk aanzienlijke risico's aan, maar ik denk wel dat de woningmarkt daardoor weer op gang komt. Daarnaast hangt een fors prijskaartje aan deze maatregel. Te fors voor de gemeente Sliedrecht in ieder geval."

advertentie
advertentie