Ingezonden: 'Niet zo populaire populieren'

17 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

Eind juni 2008 heeft de gemeenteraad ingestemd met de plannen voor het masterplan Burgemeester Feitsmapark. Velen is het ontgaan dat binnen het plan Burgemeester Feitsmapark ook het plantsoen voor de Tuinfluiterflat is betrokken. De ophef rondom het dunnen van de Platanen-rijen voor de “Hoge Lijster” heeft hier mogelijk aan bijgedragen.

Aan de Lijsterweg staan een negen populieren in volle glorie en met machtige afmetingen. Bewoners van de Tuinfluiterflat en wellicht ook Lijsterweg, precieze aantallen zijn ons niet bekend, hebben het verzoek gedaan deze te verwijderen. Door de gevorderde leeftijd en omvang van de bomen stijgen de onderhoudskosten en vond men voor dit verzoek een gewillig oor bij de afdeling Plantsoenen en Reiniging van onze gemeente.

Wij van Sliedrecht Groen betreuren de wens van deze bewoners maar respecteren dit besluit omdat in de planvorming is gekozen voor een ruime compensatie van circa 33 nieuwe bomen met een aantrekkelijke variatie. Wij hopen echter dat de bewoners van de Tuinfluiterflat zich realiseren dat een natuurlijke zonwering voor hen verleden tijd is en in ook deze straat na de Hoge Lijster beeldbepalende facetten verdwijnen. Sliedrecht Groen maakt zich zorgen om deze ontwikkelingen die wederom ten koste gaan van de grootsheid en geschiedenis van deze bomen.

Het door de afdelingsmanager Plantsoenen en Reiniging in zijn brief van 25 mei genoemde aantal van circa 33 nieuwe bomen is wat ons betreft de ondergrens.

Voor de bewoners van de Tuinfluiterflat en de Lijsterweg komt er een mooie groene verblijfsruimte met zitgelegenheid, Jeu de Boulesbaan en Trapveld. Wij hopen dat deze faciliteiten in harmonie door de betreffende doelgroepen, naast elkaar, gebruikt kunnen worden en het niet ontaardt in conflicten en overlast tussen Jeu de Boulers, bankzitters, voetballers en bewoners. Want dan hadden we de populieren beter kunnen laten staan.

Gelukkig is de Thorbeckelaan niet bij het Masterplan betrokken. Daar is men nu voornemens drie bomen te kappen om een bushalte te realiseren, ter hoogte van het Medisch Centrum Thorbecke, die de rijbaan vrijlaat. Het vrijlaten van de rijbaan is natuurlijk prima in het kader van de doorstroming maar volgens Sliedrecht Groen zijn er voldoende alternatieven ter plaatse uitvoerbaar die niet ten koste van deze bomen gaan.

Als Sliedrechters de leefbaarheid van hun dorp belangrijk genoeg vinden om er voor op te komen, zijn ze van harte welkom bij Sliedrecht Groen. Dit najaar komen onder andere ook de kastanjes op de Stationsweg weer aan de orde, maar ook het onderhoud van het groen bij u in de straat is belangrijk. Informatie sliedrechtgroen@hotmail.com.

Sliedrecht Groen

advertentie
advertentie