Tentoonstelling voor ‘steengoed’ doel

18 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

Kunstenares

heeft hart voor

borstkanker

SLIEDRECHT - Het werk van de Sliedrechtse kunstenares Clementine Blok is vanaf morgen (lees: donderdag) tot eind november te bewonderen in de bibliotheek. Van drie schilderijen heeft ze ook kaarten en posters laten maken. Tezamen met een kleurwedstrijd moet dit geld in het laatje brengen voor Stichting Hart voor Borstkanker. ,,Ik heb altijd al de neiging goede doelen te ondersteunen.”

Door Erik de Bruin

Blok is een kleurrijke kunstenares die van vele markten thuis is. In de 25 jaar dat ze professioneel bezig is met schilderen en tekenen heeft ze een groot aantal portretten gemaakt van overleden mensen en dieren. ,,Het is schrikbarend hoeveel mensen aan kanker overlijden. Waarvan een hoog percentage aan borstkanker. De verhalen zijn hemelschreiend. Hoe gezinnen eraan onderdoor gaan wil je niet weten.” Stichting Hart voor Borstkanker is in het leven geroepen door Lia Kooijman. ,,Bij haar is borstkanker geconstateerd nadat bevolkingsonderzoek - waar je als vrouw van boven de vijftig elk twee jaar aan deelneemt - geen afwijkingen had aangetoond. Ze heeft net als ik een positieve brief gekregen. Er staat wel in dat ze geen garanties kunnen geven omdat de kans bestaat dat ze iets over het hoofd hebben gezien. In haar geval was dat ook zo. Wat vaker gebeurt. In eerste instantie ben je enorm opgelucht. Later treft het je als een mokerslag.”

Ze vervolgt: “Mij heeft het wakker geschud. Ik ben enorm geschrokken. Daarom deze actie. Het moet ook andere mensen wakker schudden. Met het geld dat de stichting ophaalt wordt een specifiek project ondersteund waar specialisten van het Universitair Medisch Centrum in Nijmegen intensief mee bezig zijn. Het probleem is dat de foto’s die tijdens het bevolkingsonderzoek worden gemaakt wel goed zijn, maar worden beoordeeld door artsen. Ze kunnen vermoeid raken waardoor ze afwijkingen over het hoofd zien. De foto’s zouden via een computer uitgelezen moeten worden. Zo’n onderzoek kost geld, veel geld. Giften blijven nodig. Ik ga begin volgend jaar exposeren in een ziekenhuis in Rotterdam en wil daar ook kaarten en posters verkopen. Net als tijdens de kunstmarkt die onlangs in Scheveningen is gehouden en de 50+ beurs die van 16 tot 20 september in Utrecht plaatsvindt.” Op de kaarten en posters zijn kunstwerken te zien. Illustratieve schilderijen van drie naakte vrouwen die de zee in rennen als toonbeeld van ongeschonden borsten, twee oesters die vrouwelijke borsten uitbeelden en een naakte vrouw die sieraden draagt die door Lia Kooijman zijn ontworpen. ,,Ze heeft een parelkettinkje ontworpen met een omgekeerd hartje. Wat het symbool is voor vrouwelijke borsten. Een parel is een ingekapselde indringer in een oester. Borstkanker is ook een indringer.” Kaarten kosten 1,50 euro per stuk (tien voor 12,50 euro). Voor een poster op A3-formaat betaal je tien euro en voor een poster op A4-formaat vijf euro. Kinderen betalen één euro voor een kleurplaat en maken in vijf leeftijdsgroepen kans op het door Blok geschreven kinderboek ‘Ikkie Rikkie: avontuur van een bereisde kater’.

advertentie
advertentie